Вчера обявиха грипна епидемия в 4 области в страната. Рязкото покачване на респираторните заболявания наложи временна училищна ваканция в засегнатите райони. Вероятно ще има и още области, където грипът ще настъпи, прогнозират медици.

Според д-р Зорка Угринова грипът има рязко брутално начало от иначе добро здраве. 

"В рамките на 30 минути може здравословното състояние рязко да се влоши с болки в цялото тяло, висока температура, главоболие, пориви за повръщане. При хомеопатията можем да се съобразим конкретно с оплакванията на пациентите и да използваме точните лекарства. В това лечение е много важно кого лекуваш. При децата е по-лесно, защото реакцията на техният организъм е много бърза. Когато става въпрос за лекуване на по-възрастни - ефектът може да е по-бавен. От 3 до 4 дни може с хомеопатични лекарства да се улови инкубационния период на вируса. Цялостно излекуване се очаква да приключи за около 10 дни", отбеляза още тя в студиото на телевизия "България он ер". 

Д-р Угринова подчерта, че грипът не се лекува с антибиотици, тъй като те са насочени към бактериални инфекции. Профилактиката е ключова, ако искаме да се предпазим от вируса на грип, добави още лекарят.