Грипът продължава да настъпва. След областите Стара Загора, Силистра, Бургас, Шумен, Пловдив, Ямбол от днес е от под карантина. С решение от вчера област Пазарждик също е в грипна епидемия. Заради увеличаващия се брой на болните, пред обявяване на епидемия са още Русе и Смолян.

Училищата в Пазарджишка област излизат в грипна ваканция от 21 до 23 януари включително, реши на днешното си заседание оперативният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Детските градини в областта продължават работа, но при повишен епидемичен контрол.

От изследваните изолирани проби в Пазарджишко, взети от заболели, са установени два щама на грипни вируси - "Мичиган" и  "Сингапур". Има два потвърдени случая на заболели от грип и от болницата в Панагюрище. Засега най-уязвимата възрастова група е от 18 до 65-годишна възраст, както и децата в детските градини. От Регионална здравна инспекция - Пазарджик обявиха, че през настоящата седмица се наблюдава възходяща градация на заболеваемостта, като днес са постигнати най-високите стойности. По данни на Регионалното управление на образованието към днешна дата процента на отсъстващите от занятие ученици доближава 30%.(

Удължена е и грипната ваканция за учениците в област Бургас. Това реши на заседание днес и Регионалният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. Училищата ще останат затворени на 21 и 22 януари. Основание за продължаване на грипната ваканция дава статистиката на заболелите, която показва значително увеличение спрямо предната седмица. Най-засегнати са децата от 0 до 4 години. Напливът на пациенти е голям в Белодробната и в педиатриите на останалите болници в Бургас.

На 23 януари учениците трябва да влязат в класните стаи, но епидемията остава до следващия петък. 386 са заболелите през последните четири дни. Остават в сила допълнителните мерки, препоръчани от специалистите на Регионалната здрава инспекция. Прекратени са плановите операции в лечебните заведения, преустановени са свижданията, консултациите, профилактичните прегледи и имунизациите, яслите и детските градини в областта работят в условията на засилен филтър към посетителите, болни деца и болни лица от персонала не се допускат.

В 465 училища и детски градини днес, са преустановени учебните занятия, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Най-много училища не учат днес в Бургаска област - 137, в област Стара Загора - 120 училища, и в област Шумен - 65 училища. В област Ямбол от днес до 23 януари в 43 училища е обявена грипна ваканция. В 40 училища в област Перник и в 38 училища в област Варна не учат по предписание на РЗИ. В 18 училища в община Силистра също няма учебни занятия. В едно училище в област Кърджали - Средното училище "Никола Й. Вапцаров" в село Бенковски, и в едно в област Пловдив - Основното училище "Христо Ботев" в село Поповица, също няма занятия.  В София-град няма да учат само в 95-о Средно училище "Проф. Иван Шишманов" заради авария в отоплителната система. В детската градина "Детелина" в село Черно поле, Видинска област, продължава да няма занятия.

Здравните власти препоръчват да се избягва събирането на много хора на закрито. А съветът към тези, които имат симптоми на грип, е да потърсят лекарска помощ и да не се лекуват в домашни условия.