От утре се обявява грипна епидемия в Софийска област, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Учебните занятия се преустановяват за периода 22-27 януари.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в болниците, плановите операции и профилактичните имунизации.

Още преди два дни беше съобщено, че София също е пред грипна епидемия, последните два дни рязко скача броят на заболелите, обявиха лични лекари.

Грипната вълна наближава пика си именно в края на тази и началото на другата седмица. Министерство на здравеопазването удължи  ваканцията в три области на страната - Пазарджик, Шумен и Стара Загора. В Шумен и Стара Загора учебните занятия са спрени до утре, а в Пазарджик - до сряда. Дотогава ще продължи грипната епидемия и в Смолян, която официално беше обявена в петък.

В Пловдив по същата причина от петък се прилагат противоепидемични мерки, спрени са свижданията в болниците.

По последни данни болните в страната са около 100 хиляди, миналата година по това време броят им е варирал между 200 и 400 хиляди, затова пикът на грипната вълна се очаква през следващите дни.

Грипът започва внезапно, остро, с висока температура и болки в мускулите. Съветът на лекарите е да се вземат на първо време антипиретици - аналгин, парацетамол, за да се свали температурата, или противогрипен препарат.Антибиотиците не лекуват грип, напомнят докторите. Най-добре е да бъде потърсена лекарска помощ. 

"Повече ще боледуват млади, повече ще боледуват хора в трудоспособна възраст. Предстои разпространението на грипа в повечето области и за това трябва да се усилят личните мерки. Никакъв контакт с болни, тоалетни кърпички. Когато някой кашля в градския транспорт вадим кърпичката и я слагаме на лицето. Да се проветрява. Най-хубавото време да се проветрява е моментът, когато вали сняг. Тогава е най-чистият въздух и трябва да се проветрява. Всяка година смъртните случаи в нашата страна са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа. На 3000-4000 болни един прави дихателна недостатъчност. Ако такъв човек веднага не бъде приет в болница, рискът за живота му е голям", коментира проф. Тодор Кантарджиев.