При атаката на 18 юли 2012 г. бе взривен автобус с израелски туристи. Загинаха петима израелски и един български гражданин.

Точно година по-късно МВР разпространи снимките на двама мъже, заподозрени за атентата. Те бяха идентифицирани като Мелиад Фара, роден на 5 ноември 1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22 март 1988 г., канадски гражданин. 

Самоличността на атентатора обаче беше установена след още две години по категоричен начин след извършената ДНК-експертиза и множество други процесуално-следствени действия. Той е ливанец, но има и френско гражданство и е използвал фалшива шофьорска книжка на името на Жак Фелипе Мартен. В действителност той е Мохамад Хасан Ел Хюсейни.

В петък бургаската прокуратура е внесла обвинителен акт в Спецсъда срещу Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан за тероризъм, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Двамата са обвинени в това, че в периода от 28 юни 2012 г- до 11 юли 2012 г. в Русе, Варна и село Равда са помогнали на извършителя на атентата Мохамед Хасан Ел Хюсейни.

Фара и Хасан са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел относно личната неприкосновеност и сигурността на територията на България. Извършеното престъпление има за свой престъпен резултат: опит за умишлено умъртвяване на повече от две лица и е осъществено чрез взривяване на самоделно взривно устройство от Ел Хюсейни, роден на 27 май 1989 г. в Ливан, притежаващ ливанско и френско гражданство.

Според прокуратурата, само това, че извършителят не е успял да остави раницата с взривното устройство в багажното отделение на автобуса, каквато е била първоначалната му цел, е предотвратило по-голям брой жертви.

Останалите 38 израелски туристи, които трябвало да бъдат превозени с автобуса, както и екскурзоводът на туроператорската фирма, са получили нарушения на слуха, изгаряния и дихателни проблеми в различна степен, разкъсно-контузни рани, травматични отоци и други телесни увреждания от осколките, посттравматичен синдром и др.

Използването на взривно устройство категорично води до извода, че е целена смъртта на всички туристи, намиращи се в непосредствена близост до епицентъра на взрива и попадащи в зоната на абсолютната смърт, твърдят от прокуратурата.

Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан са обвинени и в използване на неистински официални документи с цел улесняване на терористичните действия.

По делото са извършени около 100 експертизи – 48 съдебно-медицински, 10 биологични, 10 технически, 8 дактилоскопни автотехнически, оценъчни и т. н. Разпитани 170 свидетели, материалите от разследването – 80 тома.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване от Интерпол с червен бюлетин, а до 13 държави са изпратени молби за правна помощ.

За престъплението „тероризъм” в Наказателния кодекс е предвидено наказание от 15 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

"Делото за атентата на летище "Сарафово" е трудно и много обемно. То е прецедент в новата ни съдебна история. Важното е Специализираният съд да разгледа делото справедливо и професионално, в което аз нямам никакви съмнения", заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус".

Разширен петчленен състав ще гледа делото, предаде БНР. В него влизат съдиите от Специализирания наказателен съд Аделина Иванова и Виржиния Петрова и трима съдебни заседатели. Съдия-докладчикът Аделина Иванова, която беше определена със системата за случайно разпределение, има на разположение 15 дни, за да прецени дали да насрочи делото или ако открие процесуални нарушения, да го върне на прокуратурата.