Новата реалност в образованието с всички плюсове, минуси и как системата да заработи като добре смазана машина. С тези теми във форум "Джон Атанасов" на София Тех Парк се проведе конференцията под мотото "Образование от А до #. Иновативното училище".

Инициатива на Dir.bg, Economic.bg, NOVA и Kmeta.bg събра заедно българския еврокомисар с ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" Мария Габриел, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, председателя на Комисията по образованието и науката при Народното събрание Милена Дамянова, старши специалиста "Управление на специални проекти, M2M решения и иновации" във VIVACOM Ивелина Петрова, директори на училища, ректори на университети, представители на европейските и българските институции.

Форумът започна с видеовръзка, в която на живо от Брюксел се включи българският еврокомисар Мария Габриел. След като оценката си за бързия преход към най-съвременните технологии даде и министър Красимир Вълчев, думата взе столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Според нея именно дигиталното образование е "истинският дебат за бъдещето на младите хора". Тя каза още, че това е дебат за развитието на страната, на градовете и техните перспективи.

Фандъкова изрази задоволството си, че на форума е заобиколена от институции, представители на властта и бизнес организации, които работят в тази посока.

Снимка: Dir.bg

Кметът на София отбеляза, че "пандемията е променила коренно училището, но според нея по-голямата част от колегите ѝ са се справили отлично."

Самата тя се постави на мястото на учителите, защото дълго време е била в образователната система като учителка и директор на училище.

"Случи се процес на общуване, за който ние си мечтаехме от десетилетия. Оценихме какво означава училищната общност."

Според нея, ако иска образователната ни система да отговори на новото поколение хора, тя трябва да реши въпроса с използването на дигиталните технологии в училищата.

Тя също така подчерта, че еврокомисарят Мария Габриел е напълно права в борбата си за повече използване на европейски инструменти за постигането на тази цел: българските ученици и студенти да имат адекватна на времето дигитална култура.

Снимка: Dir.bg

Фандъкова също така оцени реформата в средното образование като много ефективна през последните години. Смята, че не е нужно промените да стават много бързо и донякъде е добре, че системата на образование в България е консервативна.

"Най-голямото богатство на нашия град са образованите хора, тези, които останаха в България благодарение на развитието на IT сектора"

Тя сподели, че 30% от училищата в София са иновативни благодарение на програмата за иновации на МОН от 2017 г., което е част от реформата.

Според нея цифровизацията на образованието променя и ролята на учителя - "той се превръща в ментор", и на учениците, които не просто седят и слушат, а развиват умения.