Студентът в Хага Евгени Марчев, който лежа в "Пирогов", след като беше бит от полицаи по време на протестите в София, за първи път разказа какво точно се е случило. 

В предаването "Лице в лице" по bTV младият мъж, който е с комоцио след насилието, заяви категорично, че униформените служители, които бяха заснети как го удрят, докато е повален на земята зад колоните на Министерски съвет, са го пребили без причина. Марчев беше категоричен, че дори не е докосвал полицай, камо ли да е хвърлял бутилки или пиратки.

"Не бях на първа линия, а няколко метра назад, когато видях, че пред веригата от полицаи се образува напрежение от няколко души, които очевидно бяха влезли в словесен конфликт с тях. В този момент веригата от униформени тръгна напред заедно с палките и със сила и започнаха да крещят да се дръпнем назад. Видях един мъж, който беше нападнат и нещо в мен трепна. В момента, в който го дръпнах, застанах сам срещу полицаите и вдигнах ръце, за да покажа, че не съм агресивен и не искам да им навредя“, разказа Марчев.

„Подчертавам, че нападението над полицаи е абсолютно престъпление. Това са хора, които са неприкосновени и са там, за да ни пазят“, уточни той.

Снимка: bTV

„Хванаха ме, издърпаха ме и бях повален. Ударих си главата и в този момент полицаите ме грабнаха за ръцете. Тогава получих най-много удари. Един униформен ми нанесе няколко удара в брадата. Това бяха силни удари. Първоначално не припаднах, но когато ударите продължиха, изгубих съзнание. Влачиха ме, не можех да стоя на краката си и отново започнаха множество удари – в бъбреците, в гърба, в главата. Крещях за помощ, очаквайки други техни колеги да дойдат и да се притекат на помощ. Такива обаче не се отзоваха“, продължи да разказва студентът.

Кадри от полицейското насилие

Кадри: Валентина Каменарска, bTV

„В един момент ни сложиха белезниците и ни проснаха на земята. Бяхме с очи към земята, буквално нахвърляни като трупове. Довлачиха ме зад колоните и тогава един от ръководните полицаи каза: „Бийте ги, докато не им се сложат белезниците“. Те и това правиха. Никой от нас не беше със сложени белезници и получаваше удари“, допълни младежът.

„Те ме хващат за ръката и ме издърпват назад. При издърпването вече един от полицаите ме хваща за гърба и ме хвърля назад, аз падам настрани. И един от полицаите, той не беше с маска, почна да ми нанася удари в брадата, два-три удара. При втория-третия удар започнах да усещам, че припадам. Бях проснат. Проснати по този начин с лицето към земята като най-големите наркобарони, задържани в Европа. Викаха ни, чеще ни убият. И точно в този момент усетих какво е да загубиш чувството си на свобода, на гражданска инициатива. Когато някой дойде при теб, без никаква причина и те задържи, ти усещаш, че си никой в тази държава, абсолютно никой“, разказа още Евгени Мирчев за новините на телевизията.

"Когато ни сложиха белезниците дойде и второто нареждане - вече с белезници не може да ни бият. Тук вече дойде по-тежкият момент. Беше много по-страшно и не беше извършено точно към мен. Най-ужасният момент беше, когато при нас дойде единственото задържано момиче. Тя беше влачена за косата по брутален начин. Тогава извадиха личните си телефони. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене. Полицай започна да я гали по косата и да я снима. Тя го молеше да спре, а той не спря. Тя беше унижена и полицаите я снимаха. Това е огромно унижение", заяви Марчев.

След това в ареста в килия за двама души били вкарани петима, без никаква дистанция в условията на пандемия, без да им дадат дори вода, а по-късно разбрали, че донесена от близки храна не им е предадена. Той многократно молил да извикат линейка, защото го болят гърдите и не може да диша, но това така и не се случило. Едва на сутринта, след ново настояване, от районното управление се обадили за медицинска помощ. Когато лекарката дошла и видяла Марчев, казала, че веднага трябва да бъде откаран в болница. 

В "Пирогов" той лежал заедно с другия бит от полицаи - 29-годишния Димитър Педев. За разлика от него обаче, имал късмет да не е окован с белезници. Студентът разказа, че три дни, без никаква причина, пребитият мъж е бил разпънат на леглото с вързани ръце и крака, "като най-големия престъпник". Майката на Педев вече разказа пред медиите, че два дни не е имала връзка с него и никой не й е съобщил, че е задържан и къде се намира. Въпреки насилието, мъжът е с повдигнато обивинение за непристойно поведение срещу полицаи и му беше наложена парична гаранция от 1000 лева, още докато е в болница.

Евгени Марчев призова хората към мирни протести и по никакъв начин да не предизвикват агресия у полицаите.

"В районното управление полицаите ги беше яд на техните колеги. Затова искам да кажа, че не всички полицаи са еднакви. Не съм обиден, не съм и ядосан на тези полицаи. По никакъв начин не съм учуден от случилото се. Ако нещо не се промени в тази държава, ако не се направи реформа, тези неща ще продължат да се случват", смята студентът, който смята, че е бил нарочен за лумпен и агресор.

 Той обмисля да търси правата си в съда.