От днес ученици от столичното 134-то училище "Димчо Дебелянов", известно като Еврейското училище,  ще могат да изучават природни науки в космически кораб и да влязат в Ноевия ковчег. А със специална виртуална технология, освен да разберат как функционира човешкия организъм, децата от 5 до 12 клас ще могат сами да направят виртуална дисекция или операция.

Всичко това ще е възможно благодарение на открития днес Център по природни науки в училището. Той е оборудван с най-висок клас дигитални образователни модели, които представят триизмерни изображения на представяните обекти в предметните области: биология, химия, физика.

Софтуерният продукт предлага огромни възможности за обследване в дълбочина на микроелементи и дисекция.

Демонстрация на дисекция на човешко сърце

Снимки: Иван Григоров

Децата изучават сърцето с помощта на 3D технология

Снимки: Иван Григоров

"Системата позволява прекрасни триизмерни изображения и звук. За биологията е изключително важно, когато се учат органите, да се видят в дълбочина, а тази система позволява и дисектирането им", каза преподавателят по химия Гергана Георгиева.

От изключително значение е възможността и за изграждане на междупредметни връзки в различни предметни области.

Новият център по природни науки предизвика положителни отзиви от самите ученици. От този следобед те ще могат да учат уроците си по нов и интересен начин.

Снимки: Иван Григоров

Центърът е съвместен проект между 134.СУ и фондация ОРТ, най-голямата еврейска организация с основна мисия модерно образование.За училището и фондацията това е пети пореден проект, който има дългосрочна програма. Към момента учебното заведение е инвестирало над 35 000 лв. в изграждането му.

Центърът по природни науки в училището разполага с две зали

Снимки: Иван Григоров

Директорът на училището Весела Палдъмова каза, че изграждането на модерна образователна среда провокира учителите към проява на креативност, по-висок професионализъм и творческо вдъхновение.

Откриване на Центъра за природни науки

Снимки: Иван Григоров

Гости на откриване на центъра бяха Роберт Зингер - вицепрезидент на Световния еврейски конгрес, зам.-министър Таня Михайлова, Ваня Кастрева - началник на РУО София-град, Алек Оскар - председател на ОЕБ в България, Гергана Паси и много съмишленици и личности, вълнуващи се от идеята за модерно и иновативно образование.

Прерязаха лентата на новия Център за природни науки

Снимки: Иван Григоров

На откриването присъстваха много съмишленици и личности, вълнуващи се от идеята за модерно и иновативно образование

Снимки: Иван Григоров

Вижте още снимки >>