Земетресение с магнитуд от 4,1 бала по скалата на Рихтер разлюля Пловдив и региона. То е регистрирано в 14.47 часа, съобщиха от Сеизмологичния център към Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Епицентърът на труса на 10 километра североизточно от областния град, в района на село Калековец, съобщи доц. Петя Трифонова - заместник-директор на НИГГГ-БАН. По думите й той е усетен силно не само в целия Пловдив, но и в Ардино, в Асеновград, в селата Крумово и Мирово.

Пловдив е сеизмичен район и това е Маришката сеизмична зона, като в този район често стават земетресения, обясни доц. Трифонова, цитирана от БТА. Тя уточни, че днешното земетресение е умерено силно и по всяка вероятност е усетено от хората, но въпросът е на какво разстояние е станало това. 

Според данните на Европейския сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 3,9 по скалата на Рихтер. То е било на дълбочина от 8 километра.

Земетресението се е усетило силно по високите етажи, като в социалните мрежи пловдивчани разказват, че са чули и тътен. 

"Тъкмо се чудех какво се е случило, да не би да е имало взрив наблизо. На пети етаж съм, чу се шум като от силен взрив и сградата се разтърси сериозно", коментира във Фейсбук групата "Пловдивчани" Дора Станчева. 

Усетихме земетресението доста силно, беше поклащане веднъж, хоризонтално, коментира пред "Марица" кметът на село Калековец Колю Миланов. Той обясни, че разлюляването било в посока север-юг. Към този момент няма постъпили сигнали за хора, търсещи помощ или сигнали за пострадали, добави Миланов.

В Калековец се надяват да няма силни вторични трусове.

В някои от пловдивските училища пък са извели учениците в двора на учебните заведения, а педагозите коментират, че ще изчакат около 15 минути при евентуален вторичен трус, предаде местният сайт Трафик Нюз.

Снимка: БАН

Няма постъпили сигнали за пострадали граждани или засегнати сгради след земетресението, съобщиха от пресцентъра на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

През юни трус от 4,8 по Рихтер разлюля Пловдивско на 15 км югоизточно от града под тепетата, на 3 км от Асеновград и на 146 км от София.

Шест минути по-късно е последва втори трус на същата дълбочина, но по-слаб - 2,1. Първият трус беше усетен в цяла България, дори в Гърция и Румъния.

Два дни след това имаше и трус със сила 3,5 по скалата на Рихтер, на дълбочина от 8.4 км и с епицентър отново край Асеновград.