В Министерството на здравеопазването е постъпила информация от РЗИ-Благоевград за нови 3 случая на морбили при деца на възраст 1 г., 2 г. и 3 г. Два от случаите са от Разлог и един - от Добринище (2 г.). Всички заболели са осъществили контакт с болен от морбили.

Две от децата са хоспитализирани в МБАЛ - Гоце Делчев и едно в УМБАЛ "Св. Анна" в София.

Децата не са имунизирани срещу заболяването, поради ненавършена възраст или отказ на родителите. Взети са клинични проби за лабораторни изследвания, които са изпратени в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. Очакват се резултати.  Общо регистрираните към момента случаи на морбили в страната са 24.

2-годишно дете е шестият пациент от Разлог, хоспитализиран в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД, с диагноза морбили.  Детето е с придружаващо заболяване пиелонефрит, стабилизирано е и без пряка опасност за живот, съобщи д-р Петър Петров - началник на Инфекциозното отделение.

Състоянието на другите пет деца, хоспитализирани с диагноза морбили в УМБАЛ "Св. Анна" -София АД е стабилно, без пряка опасност за живота. Всички те също са с придружаващи заболявания - пневмония или пиелонефрит. Най-тежко преминава болестта при най-малкия пациент, който е едва на 4 месеца, но лекарите са оптимисти за неговото излекуване.

Със сигурност времето за лечението на децата ще надвиши 5-те дни по съответната пътека, но те ще бъдат изписани едва след като бъдат излекувани напълно, заяви д-р Петров.

"Във всички области, не говоря само за област Благоевград, трябва да бъдат ваксинирани всички деца, които са пропуснали имунизацията на 13 месеца. Приоритетно започва това. Всички деца, които са до 8-годишна възраст и нямат имунизация за морбили, трябва да бъдат имунизирани", категоричен беше директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

"Засега има само двама души, които се нуждаят от по-сериозно лечение, другите са със средна тежест на заболяване",  посочи по-рано държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по БНТ.

По думите му през 2018 г. сред най-засегнатите държави от вируса са били Сърбия и Гърция, а тази година това е Република Северна Македония, където са предприети извънредни мерки. В сравнение с тези държави, у нас болните са много малко.

"Идеята е да задържим този много добър статус, а това се случва само по един начин - като достигнем заветните 95% покритие, което гарантира ефективността на ваксината", каза още д-р Кунчев.