Още 12 души имат клинична картина на морбили (дребна шарка), каза пред журналисти Радосвета Филипова, експерт от Министерството на здравеопазването. Утре, 15 февруари, се очакват резултатите от лабораторните изследвания.

Филипова каза още, че не може да се говори за епидемия, а за взрив на заболяването. Всички 12 са деца са на възраст от 5 месеца до 9 години. Известен е имунизационният статус на някои от децата, три деца са в доимунизационна възраст, като предстои да се изясни статусът на останалите.

Нова уточни, че 12-те деца се лекуват в инфекциозното отделение на болницата в Гоце Делчев.

Ваксини срещу морбили има, подчерта Филипова. Предстои да се издирят всички до 18-годишна възраст в региона, които не са имунизирани.

По-рано днес от пресслужбата на МЗ съобщиха за пет потвърдени случая на морбили. Има доказан случай за морбили в София на 37-годишна жена.

Рискова е възрастовата група от 25-40 г. с изпуснати имунизации, отбеляза преди дни зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев. Имунизациите срещу морбили са две - на 13-месечна възраст и на 13-годишна. Той изтъкна, че случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите се увеличават заради липсата на ваксинации и сезонните работници от страни като Украйна (най-много са случаите именно в Украйна - 36 000 души).