"Имаме само двама души, които се нуждаят от по-сериозно интензивно лечение, другите го карат със средна тежест. Лошото при морбили е, че са възможни по-късни усложнения, така че тези деца трябва да се наблюдават в близките 1-2 години. За момента заразата е ограничена, вече 2-3 ден нямаме нови случаи, но може да се предполага, че вирусът продължава да циркулира и ако намери неимунизирани лица, независимо от възрастта може да се заразят". Това коментира по БНТ държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Има откъде да се внесе вирусът, при съвременните комуникации е лесно, трябва да не му даваме да предизвиква епидемии като в Разлог, но причината за това е натрупване на грешки. Инфекциозните заболявания се лекуват в инфекциозни клиники", категоричен бе доктор Кунчев.

Според него родителят трябва да съдейства активно и да води редовно децата за имунизации, а лекарят трябва да настоява и да търси детето до последно, когато по календар дойде времето за имунизация, да не я пропуска.

"В ситуация на епидемия хората са доста по-информирани. Изпратихме писма до всички общопрактикуващи лекари да си проверят списъците и всички деца до 18 години, за да не позволим да се разрасне този епидемичен взрив", заяви докторът.

За отказа на съдействие от страна на някои родители той каза: "Много е трудно, опитвали сме и по-настойчив груб тон и с убеждаване. Трудно се разговаря с такива родители. Те казват детето си е мое, аз решавам дали да го имунизирам, но тук става въпрос за колективен имунитет".