Още 12 души имат клинична картина на морбили (дребна шарка), казаха от Министерството на здравеопазването. Повечето случаи са в област Благоевград. Така 21 са общо потвърдените болни, съобщи за БНР д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

В същото време статистиката показва, че само за миналата година над 12 000 са били заболелите от морбили в държавите от Европейския съюз. Едни от най-големите огнища са в непосредствена близост до България. За миналата година са регистрирани хиляди случаи във Франция, Италия, Гърция, Румъния. В България тогава са били едва 13.

Само 4 държави-членки са успели да постигнат 95% покритие с ваксини срещу морбили. България не е сред тях.

Последната епидемия у нас беше през 2009 - 2010 г. Заболелите бяха 24 000 души, смъртните случаи - 24. Засега сме далеч от тези стойности, но родители и лекари трябва да са по-отговорни, каза още главният държавен здравен инспектор.

"Без много приказки тези родители намират общопрактикуващи лекари, които са съгласни да пишат, че е направена имунизацията без тя да е направена, това вече си е човешко, медицинско и документно престъпление", добави д-р Кунчев.

"Единствената сигурна и точна мярка е всички, които подлежат, да бъдат имунизирани. Дори и да внесем вируса, ако той не намери неимунни лица, той няма как да се развива, ще изчезне", допълни той.

"Убеден съм, че сме създали необходимата организация, за да овладеем заразата с морбили. Изпратили сме подробни указания на районните здравни инспекции. Осигурени са и необходимите ваксини, ако се налага извънредна ваксинация", увери пред БНТ пък здравният министър Кирил Ананиев, който призова родиталите:

"Ваксинирайте децата си. Ваксините не са техен враг!".

Вътреболнична инфекция е причина за случаите на морбили в Разлог. Почти всички заразени са лежали в детското отделение на болницата в града, където са имали контакт с вируса.

Извънредни мерки срещу разпространението на болестта бяха предприети в Благоевградска област, където са констатирани най-много случаи на болни деца.

В столичната болница "Света Анна" бяха настанени някои от болните деца. Всички те не са били ваксинирани срещу морбили. 

От РЗИ-Благоевград са съобщили за нови 4 случая на морбили, всички хоспитализирани днес в Инфекциозното отделение на МБАЛ - Благоевград. Три от случаите са на деца от Разлог, съответно на възраст 1 г. и 5 м, 1 г. и 8 м и 13 г.

Децата са били хоспитализирани в МБАЛ - Разлог с различни диагнози и са били изписани преди да се появят клиничните симптоми на първите случаи на морбили, съобщени на 14.02.2019 г. В момента се проучва имунизационният им статус.

Четвъртият случай е на мъж на 27 г. от гр. Разлог, пристигнал от Италия преди около седмица с оплаквания от висока температура и кашлица. Лекувал се е в домашни условия, но поради нестихване на симптомите, след преглед от общопрактикуващ лекар, е хоспитализиран със съмнение за морбили. Мъжът е в тежко състояние с дихателна недостатъчност и е преведен в Отделение по анестезиология и интензивно лечение.

У нас ваксината срещу морбили става задължителна през 1969 година. Сега се поставя на децата на 13-ия месец, и втори път, когато станат на 12 години.

Доктор Адриан Лалков - личен лекар, казва, че среща родители, които не желаят да ваксинират децата си.

"Последният случай беше от миналата година. Една майка дойде да пита дали може да се запише тя и децата й, но така и не се появи, защото аз й казах, че съм привърженик на имунизациите, а тя имаше проблем с това", обясни той.