Лекарите в МБАЛ-Благоевград се борят за живота на 27-годишен мъж, заразен с морбили. Първоначално той е бил приет в инфекциозното отделение на лечебното заведение, но състоянието му се е влошило и той е преместен в реанимацията, съобщи Веселка Момчева от "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Благоевград, цитирана от bTV.

Младият мъж е с дихателна недостатъчност. В инфекциозното отделение на болницата в Благоевград са настанени още 7 деца и един възрастен.

Болните от морбили вече са 21, повечето са деца. Пет от тях бяха настанени спешно в столичната УМБАЛ "Света Анна". Те са между 8 месеца и 6-годишна възраст.

"Децата са в стабилно състояние, но имат от средни до тежки увреждания. Провежда се лечение. Едно от тях е с пневмония. Най-голямото е на 6 години, а най-малкото на 6 месеца. Очакваме резултати от Националния институт по заразни и паразитни болести, за да сме сигурни, че децата са заразени с морбили", заяви пред Нова телевизия д-р Лъчезар Панчев от УМБАЛ "Света Анна". Той допълни, че ако майката е била имунизирана, бебета, които са под 6 месеца, са пазени от антителата, предадени от нея. По думите му болестта морбили е силно заразна и се предава по въздушно-капков път.

Д-р Лъчезар Панчев посъветва всички родители да ваксинират децата си, за да се постигне колективен имунитет в България.

Вчера стана ясно, че вътреболнична инфекция е причина за случаите на морбили в Разлог. Почти всички заразени са лежали в детското отделение на болницата в града, където са имали контакт с вируса.

Не е чак толкова обезпокоителен този случай на заразени с морбили, но той е едно звънче, че се сблъскваме с проблем, който има решение - ваксини, коментира епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ вина за отказа на родителите да ваксинират децата си имат и лекарите. Подготовката по имунопрофилактика е много важна, а се подценява при обучението на студентите по медицина, уточни. епидемиологът.

Ваксината срещу морбили се бие на първо на 13 месеца и после на 12-годишна възраст. Ако някой се съмнява, че няма втора ваксина, може да си постави, няма риска, ако се окаже трета, каза проф. Кожухарова.