В страната не се налагат нито нови мерки срещу разпространението на коронавирус, нито затягане на сегашните мерки. Единствено остава контролът върху въведените вече мерки. Това каза на редовния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

Той даде отчет: Към 7 октомври случаите на хоспитализирани с коронавирус са 1033, в интензивни отделения са 53 души.

Броят на свободните легла е достатъчен - за консервативно лечение са заети 14% от леглата, за интензивно лечение - са заети 5% от леглата.

"Няма значително увеличаване на хоспитализираните по лечебни заведения", категоричен бе здравният министър.

Училищата се оказаха безопасни, каза от своя страна д-р Ангел Кунчев. Данни даде Костадин Ангелов - там карантинирани са 3268 души, 101 са с положителен резултат, заразените учители са 113-а, карантинирани - 119. На 1000 паралелки 3 са карантинирани. Това е доказателство, че заболяваемостта от коронавирус сред учениците и учителите е ниска, категоричен е Ангелов.

Главният държавен инспектор Кунчев потвърди, че България е на 7-мо място по смъртност в Европа и на 24 по заболяваемост, въпреки рекордните положителни случаи през последните дни, тъй като и в Европа заразата се "развива с такава скорост". Страната е на 5-то място по разпространение на Балканите и 4-о по смъртност.

Относно увеличаването на броя на починалите.

Днес от 11 починали - всички са между 70 и над 80 години, те са имали придружаващи заболявания.

"Средната възраст на пациентите, които заболяват, е под 50 г., но тенденцията показва, че битката с коронавируса губят хората в напреднала възраст, с няколко придружаващи заболявания", обясни здравният министър.

Заразата сред медицинския персонал

1263 медици от началото на пандемията са заразени с коронавирус, а към момента са 278. 43 медици са в болница, от които 6 са на интензивно лечение. "Има ръст сред медиците и затова следим внимателно ситуацията", каза Костадин Ангелов.

От своя страна директорът на "Пирогов" д-р Асен Балтов добави, че готовността на болниците е добра и те са обезпечени с предпазни средства. Там обаче умората е голяма и при всяко невнимание съществува опасност.

Области, в които има повече хоспитализирани - са Благоевград - 108, 10 в интензивно лечение, Бургас - 66, двама в интензивно, Пловдив - 99, 6 в интензивно, Търговище - 38, Шумен - 33-а.

Проф. Балтов е категоричен, че се поддържа духът на колегите.

Сред лекарите ще се провеждат нов тип семинари как да се предпазят по-добре от заразата.

Не може да се посочи число по какъв начин може да реагира здравната система, е мнението на здравния министър Костадин Ангелов.

По думите му статистиката и борбата с вируса ще става по места, съответно чрез реакция на Областните щабове. Така, например, в момента голямо разпространение на коронавирус има в Бургас и Благоевград, и в тези случаи се реагира с отваряне на допълнителни легла в други болници в областта.

Най-тежка е обстановката в София

Директорът на РЗИ д-р Данчо Пенчев заяви, че новорегистрираните до вчера са 5786 случая. В болница за седмица са настанени 250 души, от които 91 са доказани със скрининг, 29 - в интензивно отделение.

"Ще вървим нагоре", каза Пенчев.

И той се спря на обстановката в училищата, по думите му тя е "интересна". Има 59 положителни ученици, 30 учители и персонал - 1434 карантинирани и 106 персонал. В детските градини - положителни деца 5, карантинирани - 166, заразени са 13 служители, карантинирани - 17.

Тенденцията от началото на седмицата е, че има огнища в определени колективи , но няма дифузно разпространение на коронавируса в София.

В РЗИ се въвеждат протоколи в лабораториите на комбинирани тестове за коронавирус, грип А и грип Б.

Отпада PCR тестът след карантина

Отпада PCR тестът след изтичане на 14-дневната карантина. Това съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

Здравният министър Костадин Ангелов уточни, че при хора под карантина, но с възникване на усложнения, ще има специален алгоритъм за тестовете.

Няма да се изисква PCR и за контактни на заразени с коронавирус, ако те са под карантина.

"Имаме доказателства, които доказват, че след 14-ия ден вирусният товар при пациентите не е достатъчен за заразяване на други хора", обясни още министър Ангелов.

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев поясни, че PCR тестове след карантината ще продължат да се правят на хора със симптоми и придружаващи заболявания.

"Направили сме проучвания в столичното РЗИ, които сочат, че към 10-12 ден положителните лица сред карантинираните са един малък процент и до 14-15 ден стават отрицателни. С края на тестването с PCR на всички се съхранява капацитетът на инспекцията да се включи в други дейности, да подпомогне други активности в посока обезпечаването на самата работа", допълни д-р Пенчев.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че една от следващите мерки, които експертите предстои да обсъждат, е намаляването на срока на карантината.

"Има страни, в които тя вече е 10 дни и други, в които е 7", каза доц. Кунчев.

При джипитата

Министър Костадин Ангелов изиска да се спазва "уницифиран път на пациента" при посещение при личните лекари, особено сега, когато започва учебната година и есенно-зимният период с други заболявания.

От днес ще започне отпускането на лични предпазни средства за джипитата, сред които костюми за многократна употреба.

Те от своя страна трябва да дадат критериите, по които да се определят PCR тестове.

Вчера бе обявено, че вече и личните лекари ще могат да изпращат за тест за коронавирус, като заплащането ще се поема от НЗОК.