Във връзка обществените реакции срещу номинацията на Джок Полфрийман и след вътрешно обсъждане, БХК взе решение индивидуалната му кандидатура да бъде отстранена, а номинацията да остане единствено за Българско затворническо сдружение за реабилитация  (БЗСР), съобщиха от правозащитната организация. 

Австралиецът, който преди 8 години уби 20-годишния Андрей Монов, беше номиниран именно в ролята си на председател на БЗСР с мотив, че защитава пряко правата на осъдените на лишаване от свобода в България. 

След номинацията се надигна вълна от недоволство както сред близките на убития младеж, така и в социалните мрежи. Организиран бе дори малък протест.

Огорчени сме от номинацията на убиеца на Андрей за "Човек на годината", заяви пред Нова телевизия неговият съученик Илия. 

"В началото Пол се държеше изключително надменно в съда и показваше неуважение към българската държава. Паметта на Андрей е свята и неопетнена. Проблемът е, че един антибългарски комитет издига убиец за човек на годината", добави той.  

По този повод днес от БХК заявиха, че номинацията на Полфрийман е била изцяло базирана на дейността му, като активист за правата на затворниците и по никакъв начин не е имала за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов.

"Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата. Целта на наградите „Човек на годината“ не е да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора, които защитавайки правата на човека, допринасят за развитието на цялото ни общество", подчертаха от БХК. 

От организацията допълниха, че в сдружението членуват много хора, които са се посветили на това, да помагат на лишените от свобода не само чрез защита на правата им, но и като насърчават тяхното превъзпитание, защото само така при връщането им в обществото те могат да бъдат продуктивни негови членове. Работата на тези хора не трябва да бъде пренебрегвана или омаловажавана, защото допринася за прогреса на обществото ни, заявиха още от БХК. 

20-годишният Андрей Монов, син на психолога и бивш депутат от БСП Христо Монов, беше смъртоносно наръган с нож на 28 декември 2007 г. в центъра на София. През 2011 г. Джок Полфриймн беше окончателно осъден на 20 години затвор за убийството му, както и за опит за убийство на приятеля му - Антоан Захариев, който също бе намушкан, но оцеля.

През 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров отказа на Австралия трансфер на Полфрийман в тамошен завор, с мотива, че е извършил множество нарушения в затвора, както и че не е излежал много малка част от присъдата си. 

След недоволството от неговата номинация за награда негови сънародници обаче коментираха, че той не е убил умишлено Монов, а се е опитал да защити ромски деца, които били нападнати от неговата компания - футболни фенове. В последвалото сбиване, извадил нож, който носел, защото сам бил нападан няколко пъти в България.