В момента от прочутата колекция на Васил Божков са изнесени единствено каменните статуи, за златните предмети се подготвят специални касетки. Това каза в студиото на bTV историкът и археолог проф. Николай Овчаров.

"Още през 2004 г. тогавашният президент Георги Първанов призова да бъдат амнистирани големите колекции, които в България са три", припомни Овчаров.

"Нина Чилова беше министър на културата тогава и с екип подготвяхме новия закон. Аз съм един от първите, които видяха на живо тези предмети. Предложиха ми работа, но отказах, защото тогава не беше ясно какъв е произходът на тези предмети. През 2008 г. този закон бе приет", обясни Овчаров.

"В този закон се обяви категорията "държател" - хора, на които се даваше 6 месеца, ако не може да докаже произхода, той да остава държател т.е. може да държи тези предмети, но да не може да ги продава, а след смъртта му те да останат в полза на държавата. Този член бе даден на Конституционния съд от Гиньо Ганев и бе премахнат", припомни историкът.

"Изложбата от 2007 в Европейския парламент на предмети от колекцията на Васил Божков е на неща, които към онзи момент не са били регистрирани", каза проф. Овчаров.

По-късно министърът на културата Боил Банов се обади в студиото, за да уточни, че на регистрация подлежат, а следователно и на проверяване, само малка част от предметите от колекцията, които са обявени като музей.

Министерството нямало правомощия да проверява предметите - над 2700, които са на частното лице Васил Божков. Изложбите в чужбина са правени с предметите, собственост на частния музей, а не на частното лице Васил Божков.

Припомняме, че срещу Васил Божков има повдигнати вече 11 обвинения и се очаква неговата естрадация от ОАЕ, където бизнесменът замина, след като срещу него бяха подадени сигнали в прокуратурата от бивши негови съдружници.

След това властите запорираха сметки и иззеха луксозни коли от офисите на бизнесмена.