Заради бременни кошути незаконната сграда, изградена от фирма на Румен Гайтански-Вълка в държавното ловно стопанство "Искър", не може да бъде разрушена, предава БНТ.

Столичната община започна разрушаването още миналия петък, но днес достъпът е бил ограничен. Заповедта за събарянето е потвърдена с влязло в сила решение на Върховния административен съд. Но днес от Държавното ловно стопанство не са съдействали на общината.

Рано тази сутрин екипите на Столична община и общинската фирма, която трябва да продължи събарянето на незаконния хотел, построен в Ловно стопанство "Искър", намират техниката си пред портала.

"Чрез манипулация на окабелителната система те са запалили техниката и са я изнесли пред входа на Ловното стопанство. Отивайки на място виждаме случилото се, опитахме да запалим механизацията, но освен, че те са я запалили и извели отвън, бяха компрометирали и всички кабели", посочи Цветан Тодоров, директор на Дирекция "Общински строителен контрол" в Столична община.

По този начин багерът, с който трябва да продължи събарянето на незаконните постройки, вече не може да бъде запален и се нуждае от ремонт. Освен това, от вътрешната страна на входния портал е паркиран пикап, за който се предполага, че е на Държавното ловно стопанство.

От Югозападното държавно предприятие, заявиха, че въпросният високопроходим автомобил не е на ловното стопанство и както за него, така и за изнесената увредена строителна техника трябва да бъдат попитани разследващите органи.

Не уточняват обаче дали са подали сигнал за случилото се на територията на стопанството до МВР или прокуратурата.

От Югозападното държавно предприятие предпочетоха да отговорят писмено. Твърдят, че още на 6 март Иван Дивизиев е издал заповед, с която забранява влизането на хора и автомобили в ловното стопанство във връзка с намаляване на риска от преждевременно раждане на бременни кошути и пренасяне на зарази и вируси.

Твърдят още, че тази заповед нямала нищо общо с последващите действия по събарянето на незаконната постройка. Няма отговор на въпроса как така, въпреки забраната, неидентифициран пикап се е появил от вътрешната страна на портала и блокирал възможността за влизане и излизане от Ловното стопанство.

"Държавата пречи по всякакъв начин на общината да изпълни служебните си задължения. В петъчния ден ни посрещнаха с всякакви възможни хитринки, за да не ни допуснат на територията на ловното стопанство. Представител на Ловното стопанство паркира своя високопроходим автомобил пред вратата, през която ние трябваше да влезем с механизация. В днешния ден всичките екипи на Столична община, включително и аз идвам от място бяхме изненадани с нова порция хитрини. СДВР не се яви в петък в указания час. Днес бяха на място и отново не получихме съдействие от тяхна страна", уточни Цветан Тодоров, директор на Дирекция "Общински строителен контрол" в Столична община.

От Столична община ще сезират прокуратурата за изнесената и увредена строителна техника. Заявяват, че незаконните сгради ще бъдат премахнати и обещават утре да направят нов опит да влязат на територията на Държавното ловно стопанство.