Европа регистрира 30 пъти повече случаи на морбили (дребна шарка) между януари и октомври 2023 г., отколкото през 2022 г. Това предупреди европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), призовавайки за засилване на усилията за ваксиниране, съобщава АФП.

"Между януари и октомври 2023 г. повече от 30 000 случая на морбили бяха докладвани от 40 от 53-те държави членове в региона, който се простира до Централна Азия", посочва органът на ООН в прессъобщение. През 2022 г. са регистрирани едва 941 случая.

За цялата 2023 г. са регистрирани 42 200 случая в 41 страни членове, почти 45 пъти повече от предходната година, според данни, предоставени късно следобед във вторник.

Казахстан и Русия са най-засегнатите страни с над 10 000 случая всяка. Със 183 случая Великобритания е страната в Западна Европа, където възраждането на болестта, считана за елиминирана през 2021 г., е най-очевидно.

"Станахме свидетели в региона не само 30-кратно увеличение на случаите на морбили, но и на почти 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая, свързани с това заболяване - това е тревожно", каза регионалният директор на СЗО Ханс Клуге, цитиран в прессъобщението. "Необходими са спешни усилия за ваксиниране, за да се спре предаването и да се предотврати разпространението", добави той.

Възраждането на това силно заразно вирусно заболяване, което може да причини фатални усложнения и се разпространява по въздуха, се дължи на спада в обхвата на ваксинациите през годините на COVID.

"Пандемията от COVID-19 оказа значително влияние върху работата на системата за ваксиниране през този период, което доведе до натрупване на неваксинирани или недостатъчно ваксинирани деца", добавя организацията.

Според СЗО, която призовава за засилени кампании за повишаване на осведомеността сред неваксинираните общности, повече от 1,8 милиона бебета в региона не са били ваксинирани срещу морбили между 2020 г. и 2022 г.

Заболяването, което се проявява с кожен обрив, предшестван от ринит, конюнктивит, кашлица, придружени от много висока температура и силна отпадналост, може да засегне всички възрастови групи.

През 2023 г. обаче два от всеки пет случая са регистрирани при деца на възраст между една и четири години и само всеки пети сред тези над 20 години.

На местно ниво най-малко 95% от децата трябва да бъдат ваксинирани, за да се избегнат възможни огнища при внасяне на вируса. През 2022 г. само 92% от европейските деца са получили втора доза ваксина.

Във Великобритания в определени райони на страната, около Бирмингам, процентът на ваксинираните пада до 81%, посочиха британските здравни власти в петък.

СЗО изчислява, че ваксинацията срещу морбили е предотвратила 56 милиона смъртни случая между 2000 г. и 2021 г.

През 2021 г. броят на смъртните случаи, дължащи се на болестта, се оценява на 128 000 в световен мащаб, главно сред неваксинирани или недостатъчно ваксинирани деца под пет години.

До 2022 г. 83% от децата по света са получили доза ваксина срещу морбили преди първия си рожден ден. Това е най-ниският процент от 2008 г. насам, според ООН.