Няма положителен резултат за зараза с коронавирус при българите, чиито проби са изследвани през изминалото денонощие. Това съобщи началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовен брифинг пред Веонномедицинската академия.

"Вчера в двете лаборатории и ВМА са изследвани 19 проби - всичките са отрицателни. Други 21 проби, които са изследвани в Националната лаборатория, също отрицателни, обобщи той. 

По три проби ще си разменят за допълнителни изследвания лабораториите. Това се прави по европейска практика за междулабораторен контрол.

От щаба увериха, че има ежедневен мониторинг за това, какви са китовете, които се използват в ЕС за изследванията. Китовете у нас не са съпоставими, а напълно еднакви с тези, които се използват в другите европейски страни, подчерта Мутафчийски. 

Продължават изследванията на всички проби от пациенти в страната.

"Ако има положителни проби, ще бъдете уведомени веднага", увериха от щаба. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че на отделни места в страната е възможно да има втора грипна вълна и значително повишение на заболелите. Само на някои места може да се наложи затваряне на училищата отново.

 

Абсолютният брой на починали при една грипна епидемия може да е повече от една инфекция с коранавирус, посочи Мутафчийски. Ние преживяваме поне по две епидемии на грип без да има истерия, каза още той.

 Мутафчийски посочи, че болница "Пирогов" ще осигури цяла сграда за болни от новия коронавирус, Александровска болница дава 70 легла за тази цел, ВМА закрива временно психиатрията си временно и осигурява още 50 легла. Кметът на София Йорданка Фандъкова също ще помага, каза ген.Мутафчийски.