Това ще стане в 7.49 часа по времето на Източното крайбрежие на САЩ или в 14.49 часа българско време.

Скоростта на "Нови хоризонти" по време на тази операция ще бъде 14 км/сек. Апаратът с тегло 453 кг има двигател за корекция на движението, но няма запаси от гориво, за да забави скоростта и да навлезе в орбитата на Плутон. Затова, прелитайки край планетата-джудже, той ще продължи пътя си към границата на Слънчевата система.

Мисията "Нови хоризонти" започна през януари 2006 година. След 9-годишно пътуване и след като измина 4,8 милиарда километра, на 15 януари "Нови хоризонти" започна да изследва Плутон, припомня Франс прес, цитирана от БТА.
Тогава апаратът се намираше на около 260 милиона км от планетата-джудже.

Максималното сближаване на "Нови хоризонти" и Плутон бе наречено от ръководителя на мисията Алън Стърн "срещата на ХХI век". Той я сравни с програмата "Вояджър".

Плутон е замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчевата система. Той е втората по големина планета джудже, която обикаля около Слънцето за почти 250 години, така че от откриването му през 1930 година досега не е изминал дори една четвърт от пътя по орбитата си.

Само ден преди максималното сближаване на "Нови хоризонти" и планетата джудже специалисти на НАСА изчислиха радиуса на небесното тяло - около 1200 км.

Австралия ще бъде първото място на нашата планета, където ще могат да бъдат получени данните от Плутон, изпратени от космическия апарат. Така беше и през 1969 година, когато страната-континент първа наблюдава кадрите от кацането на Нийл Армстронг на Луната, съобщи ДПА.

Екип от над 90 космически специалисти, инженери и експерти по телекомуникации ще очаква първите сигнали от сондата на НАСА с размерите на пиано в австралийския Deep Space Communication Complen (Комплекс за свръзка с дълбокия космос) в Тидбинбила близо до Канбера.

Фотосите от Плутон ще бъдат най-ясните, пристигали някога на Земята. Времето за снимки и наблюдение на Плутон и неговата луна Харон от минимално разстояние обаче ще бъде крайно ограничено - най-важните операции ще отнемат около 30 минути. Всички те са предварително програмирани и трябва да бъдат изпълнени в установеното време, когато "Нови хоризонти" преминава през определени точки на космическото пространство.

Планетата-джудже отстои на 5,3 милиарда километра от нашата и е разположена в далечния край на Слънчевата система. Прелитането на "Нови хоризонти" ще се състои във вторник в 21.49 часа австралийско време, но на сигналите ще са им необходими цели 4 часа, за да достигнат до Тидбинбила. Оттам те ще бъдат препредадени към НАСА, а след броени часове ще се появят на сайта на американското космическо ведомство.

След като се сбогува с Плутон, "Нови хоризонти" ще продължи мисията си и ще се насочи към други обекти в Куйперовия пояс. В тази област отвъд орбитата на Нептун има десетки хиляди неголеми небесни тела, основно комети и планети-джуджета. Специалистите се надяват да получат за тях нови данни и да разширят представите си за еволюцията на Слънчевата система.