Дрогата, чийто вид все още е неясен, е била намерена при ремонт в автомобила, иззет преди години по дело. Вчера началникът на Областната дирекция на полицията старши комисар Ивайло Антонов коментира, че от две седмици не е ползвал колата и няма представа как в нея са попаднали наркотици.

Преди да оглави местната полиция, той работеше в сектор "Корупция и изпиране на пари" в ГДБОП.

Днес от пресцентъра на МВР съобщиха, че е образувано следствено дело срещу неизвестен извършител за съхранение на наркотични вещества.

Преди около две седмици служебният автомобил "Хюндай Санта Фе", ползван от директора на ОДМВР-Монтана, показал технически дефект по време на шофиране. Колата била оставена за ремонт в служебната работилница. При проверка на работата на двигателя, монтьорите отворили резервора на джипа, където намерили пакет с вече разложено вещество.

Предприет е първоначален оглед, полицейският директор веднага е подал сигнал в прокуратурата, откъдето на Окръжен следствен отдел е разпореден оглед на служебния джип. Иззет е намереният плик с веществото, което при извършения полеви тест е реагирало положително на наркотично. Назначена е комплексна химическа и физико-химическа експертиза, която да установи точния вид и количеството на веществото, както и процента на активно действащия компонент.
Експертизата ще отговори и на въпроса колко време дрогата е престояло в резервоара на автомобила, уточниха от МВР.

До момента е установено, че автомобилът е отнет в полза на държавата през 2010 г. с решение на Окръжен съд-Ямбол. Тогава е бил признат за виновен и осъден румънски гражданин за контрабанда на 4 кг хероин. Наложеното наказание от 5 г. лишаване от свобода е изтърпяно на 31.01.2013 г. С присъдата е наложена и конфискация на предмета на престъплението (наркотиците) и автомобилът, с който е извършена контрабандата.
Конфискуваният джип е предоставен същата година за ползване от ОДМВР-Монтана.