На двама търговци на лекарства ще бъдат наложени глоби в големи размери. На единия ще му бъде затворен складът за лекарства, а на другия ще му бъде отнето разрешението за дейност. Това съобщи пред журналисти в Бургас служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Основните нарушения са, че не е подавана информация към Системата за наблюдения и проследяване на зареждането и разпределението на лекарства към аптечната мрежа. Не са спазени указанията и задълженията, които имат, добави министърът.

Той информира, че здравното министерство е провело 60 проверки в складове на едро, както и на търговци на дребно - аптеки. Проверките ще продължат с още по-голям интензитет, посочи Меджидиев, цитиран от БТА. Помолен да коментира ситуацията относно недостига на лекарства у нас и има ли решение на проблема, министърът заяви, че "недостигът на лекарства в момента е за цяла Европа, не само за България, но това нас не трябва да ни успокоява". 

"Както забелязахте, през последния месец има резултат от действията, които Министерството на здравеопазването предприе. Само ще спомена, че за последните два месеца са осигурени двеста хиляди опаковки различни медикаменти допълнително извън плановите доставки. Мобилизирани са всички фирми за проследяване на предстоящ недостиг, а не на наличен недостиг, за да може да не стига до тази ситуация, в която бяхме изпаднали преди два месеца. Искам да успокоя населението, че освен изграждането на Национална детска болница, изграждането на Спешната помощ и всички проекти, които движим в различни точки на страната, най-важното за нас е хората да не усещат проблем с наличието на медикаменти в мрежата", каза министърът. Той говори и за друг проблем. По думите му някои от медикаментите, които се следят, въобще не влизали в позитивния списък и не е било възможно да бъдат проследени.

Снимка: БТА

"Затова Министерството на здравеопазването предприема законови промени - да се даде възможност за медикаменти, за които има липса, да могат да бъдат включени за активно наблюдение и да се налага забрана за износ от страната", обясни Меджидиев. 

В Бургас здравният министър обяви и, че през май предстои откриването на филиал на Спешния център в Приморско, където ще има два медицински екипа. Ще започне и разширение на медицинския център в курортния град. 

"Миналата година си спомняте, че със съвместни усилия изпратихме в Приморско осем екипа, за да помогнем само през летния период, сега го правим устойчиво - целогодишно", посочи Меджидиев. Той добави, че министерството на здравеопазването твърдо стои зад проекта за изграждане на Детска болница в Бургас. 

Министърът говори пред журналисти при посещението си в университетската многопрофилна болница за активно лечение в морския град, където бе представена станция за телемедицина. Оборудването е инсталирано в болницата. Там бе осъществена и първата консултация чрез аудио-визуална връзка с потребител от Дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови". На демонстрацията присъстваха също областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров и директорът на болницата д-р Бойко Миразчийски.

Снимка: БТА

Това е пилотен проект, от който към момента ще се възползват потребителите на Социалния патронаж и Дома за възрастни хора. "Ако това се случваше през 2020 г. щеше да изглежда странно, но пандемията COVID-19 като с лупа фокусира проблемите в здравеопазването - липсата на добри специалисти и достъп до качествени консултации. Особено за самотните възрастни хора, които в условия на грипна епидемия, тежки метеорологични условия и отдалеченост имат трудности за консултации със специалисти", каза бургаският кмет Димитър Николов. По думите му телемедицината в този проект е насочена към хора с хронични заболявания, като диабет и хипертония. 

"Когато не е необходима спешност да се реагира с тел. 112 и да се вика Бърза помощ, с консултация от дистанция, с корекция на лекарства или хранителен режим могат да се избегнат тежки и фатални случаи", добави Николов. 

Министър Меджидиев и кметът на Бургас Димитър Николов ще посетят и сградата на Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров", където ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Община Бургас, университета и новоучреденото Сдружение на младите лекари в Бургас.

Снимка: БТА