Държавата няма механизъм, по който да санкционира складовете на едро за задържане на количества лекарства, които в същото време се намират трудно по аптеките. Това заяви пред журналисти началникът на кабинета на здравния министър Момчил Мавров.

По думите му към момента в министерството има постъпили сигнали за недостиг на 7 лекарства, като за две от тях е установено временно спиране на доставките.

Медикаментите "Вентолин" и "Пулмикорт"  са налични в складовете на едро, обясни Мавров:

"За един от медикаментите, който се прилага при инхалации, има информация от притежателя на разрешението за употреба, че се извършват ежемесечни доставки към търговците на едро, посочи той. За друг инхалаторен медикамент, който преди време отново липсваше от аптечната мрежа, не са постъпвали уведомления от притежателя на разрешението за употреба за временно или постоянно преустановяване на доставките и към момента доставките се увеличават, като са планирани нови доставки до края на годината."

Лекарството за диабетици "Оземпик", също е налично в складовете на едро, обясни Мавров. По думите му към момента доставките са с 60 на сто повече в сравнение с предходната година. Проверките, извършени сред търговците на едро, не са установили липса на медикамента.

За антидепресант, който също липсва от аптеките, доц. Мавров посочи, че има писмо от притежателя на разрешението за употреба, в което е посочено, че се очаква доставка на медикамента в началото на този месец, въпреки че е имало производствени затруднения.

За друг медикамент, за който постъпват сигнали, използван за намаляване на нивото на кръвната захар, се очакват 20 хиляди опаковки този месец и още 10 хиляди опаковки - през януари следващата година.

Притежателят на разрешение за употреба на един от нискомолекулните хепарини е заявил, че временно ще бъдат спрени доставките от 14 ноември тази година, но за него има заместители, допълни доц. Мавров.

За последния медикамент, за който са постъпвали сигнали, е направена реорганизация и проблемът е решен, каза още той.

"Това, което можем да направим към момента, е единствено да извършваме проверки и да ускоряваме процеса. И там, където действително има проблеми, има сигнали, да ги решаваме индивидуално... Всички притежатели на разрешения за употреба, с изключение на тези двата, които ви казах - "Фраксипарин", за който има заместващи продукти, и другият продукт - с тях нямаме проблеми", допълни доц. Мавров.

Той припомни, че преди време беше създаден Специализиран съвет, в който членуват представители на фармацевтичната индустрия, на фармацевтичното съсловие, на Националния съвет по цени и реимбурсиране, с цел обсъждане и намиране на решение на проблемите с недостига. По думите му всички са били единодушни, че е необходима промяна в нормативната база.

Най-вероятно проблемите се дължат на недобрия синхрон и недобрата организация, защото всички институции са длъжни да спазват нормативната база и когато определени задължения не са свързани със санкции, се получават празнини в системата, добави доц. Мавров.

Търговците на дребно се оплакват, че не могат да получат информация за наличностите в складовете на едро, но законът това не го позволява, а този достъп трябва да им бъде осигурен, добави още той. Наблюдаваме лекарствата и когато количеството им спадне под 65 процента, забраняваме реекспорта им, а би трябвало този процент да се повиши, за да няма недостиг, допълни доц. Мавров.