Ситуацията с липсващите медикаменти в аптечната и болничната мрежа в страната е овладяема, каза днес във Видин министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. В понеделник-вторник в здравното министерство ще има пълни резултати от проверката в складовете и ще е ясно какви са наличностите, ще е изяснено дали е поискана заявка за липсващи медикаменти в аптечната мрежа и дали тя е отказана, допълни здравният министър.

От вчера той е на посещение във Видин и лично е проверил наличностите от лекарства в няколко аптеки. Не е установил в аптечната мрежа на дунавския град липса на медикаменти. Д-р Меджидиев бе категоричен, че в страната има недостиг на много малко медикаменти и отрече медийната информация, че липсват 300 животоспасяващи лекарства.

Той коментира, че наистина има затруднения за някои антибиотици и то за лечението на деца, антипиретици, диабетни и антихипертензивни медикаменти, но още в понеделник то ще е преодоляно със зареждането им в аптечната мрежа и допълнителни доставки на по 4000 опаковки от всеки от тях до края на месеца.

"Това, което ми прави впечатление, няма да говоря за конкретната аптека само, а и за посещението ми от вчера, че недостиг има на много малко продукти, а не на това, което се артикулира онзи ден в медиите, че липсват 300 животоспасяващи медикамента. Мога да кажа отговорно, че всички останали антибиотици и цефалоспорини втора генерация и цефалоспорини трета генерация ги намерих и в трите аптеки, които посетих. Има някои аптеки, които работят само с по един доставчик, а не ползват всички доставчици в аптечната мрежа. Това е също един от проблемите, които забелязваме. Изискваме по аптеките, ако има липса да видя съответно каква заявка е направена, дали доставчиците са отговорили, че не мога да го доставят и съответно в този момент проверяваме складовете на едро на тези доставчици дали го имат в наличност, а пък са отказали доставка към аптеките", заяви здравният министър.

Министърът допълни, че повечето от лисващите на пазара медикаменти ги има в мрежата под друго търговско наименование, на различни производители. Той отбеляза, че за определени медикаменти има недостиг в болничната мрежа, но това е проблем не от вчера, а от по-дълго време. На липсващите лекарства има заместители и болниците са достатъчни гъвкави, за да ги намерят и осигурят за лечение, каза Меджидиев.

Здравният министър призова фармацевтите да не продават лекарства без рецепта, да не се създава паника. Той посочи, че проблемът с недостиг на определени лекарства е в 25 страни от Европейския съюз, а също и че забрана за износ от България на медикаменти не може да се наложи, не е законосъобразно, тъй като европейските конвенции са такива, че такава забрана може да се налага само при извънредна епидемична обстановка.

Здравните експерти очакват пика на грипа в края на януари.  Все още сме в началото на епидемичната вълна, като определено има повишаване на случаите по отношение на грип и остри респираторни заболявания. В Центъра по заразни и паразитни болести доказват все повече грипни щамове. Вече има изолирани "Виктория" и "Дарвин".

Специалисти допускат, че още около месец ще нараства активността на грипната циркулация и след това около месец ще спада активно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април. Симптомите са класически - внезапно начало, температура около 37.5, 38, стига и до 39, болки в ставите, мускулите, отпадналост.

В началото има суха дразнеща кашлица и прояви на хрема, но по-нехарактерни. Към момента големите градове са най-много заразените, като при някои от тях случаите са се повиши с около 50% през последната седмица.