Само след ден - на 13 юни от 19:00 часа в Литературен клуб "Перото", ще бъдат раздадени наградите на конкурса Web Report за чиста журналистика, организиран от най-големия български web портал Dir.bg.

Конкурсът, който вади на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас, се провежда за втора година.

Тазгодишният ни конкурс се радва на доста по-висок интерес - в него взимат участие над 100 журналисти с над 260 публикации. Журито, което е в състав Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Миролюба Бенатова (журналист, Нова ТВ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, "Нетинфо"), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1), Георги Минев (Гл. редактор, Money.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z"), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), отбелязва и високото качество на материалите, участвали в конкурса.

"За втора поредна година съм член на журито и смея да твърдя, че тази година номинациите са доста по-силни от миналата година. Има много по-голямо участие от страна на колегите от телевизиите, от радиата. Има много силни репортажи в социалните категории, човешките истории и малките проблеми, които намират място в големите медии", заяви пред Dir.bg Илия Вълков от "Клуб Z".

Според Евгения Атанасова (БНТ) е имало материали между, които да се колебае кой да е фаворит. Тя сподели, че в същото време е имало доста сериозни обществено значими теми, разработени и написани на добър език. Публикации с въздействие, каза тя.

Главният редактор на Money.bg Георги Минев отбеляза, че материалите на тема образование са го впечатлили и направи извода, че очевидно са уловени проблемите в тази област щом като различни журналисти от различни медии по различно време са ги отразили. Той сподели също, че е имало материал, за който е съжалил, че не е публикуван в неговата медия.

За първа година журито на конкурса ще отличи също най-добрите фото и видео репортажи със специални награди. По повод на това основателят на агенция "Булфото" Евгени Димитров заяви, че при фоторепортажа има технически параметри, от които не може да се избяга, но за него най-важна е коректността на отразяване. "Цялостното впечатление е, че освободеността на работата в web, там където си в по-малката част от една институция, ти дава възможност да избираш теми, които са извън мейнстрима и което само по себе си е хубаво", заяви той.

Журито отбеляза още, че конкурсът е много смислен, в една среда, наситена с фалшиви новини и в която качествената и честна журналистика става все по-дефицитна. Според него е хубаво, че журналисти от различни медии се обединяват около такива каузи, които създават една по-здравословна среда за медиите.

Припомняме, че 7 награди по 1000 лева очакват победителите в авторитетния конкурс за чиста журналистика. Материалите бяха оценявани безпристрастно в пет категории - Общество, Икономика, Култура и изкуство, Технологии и иновации, Истински истории, както и за фото и видео репортажи.

Генерални партньори на конкурса са A1, "Филип Морис България", "Дънди Прешъс Металс" и "Главболгарстрой".

Генерални медийни партньори са БНТ и БНР.

Наградата за първо място във всяка категория е парична премия от 1000 лв. Журито на конкурса ще отличи най-добрите фото и видео репортажи със специални награди от 1000 лв.

Издателска къща "Хермес" осигурява награди - книги за всички победители, а големият български художник Иван Яхнаджиев ще подари своя картина на спечелилия в категория "Култура и изкуство".

Генералният партньор А1 предоставя награда Huawei P30 за най-добрия фоторепортаж.

Кои ще бъдат победителите? Ще разберем лично от журито на церемонията по награждаването, която ще се проведе на 13 юни 2019 г., от 19:00 ч., в Литературен клуб "Перото" на НДК.

Пълната информация за Web Report можете да откриете на сайта на конкурса: https://webreport.bg