Това обяви главният секретар на МВР Георги Костов в присъствието на представители на прокуратурата, на агенцията "Митници" и на служби на МВР на брифинг в Хасково, цитиран от БТА.

Работата е започнала след акция по противодействието на нелегалния внос на безакцизни цигари на граничния пункт "Капитан Андреево".

"В хода и бе изведена турска фирма за автобусни превози, отговаряща на рисков профил, с предложение операцията да продължи", уточни Костов.

Автобус на превозвача пристигнал в 16 часа миналия петък на "Капитан Андреево", а в багажния му отсек била натоварена съмнителна машина за печене на хляб. Наркотикът е бил открит след сканирането на отсека, обясни директорът на митническото разузнаване Сергей Наков.

"Взе се решение разследването да продължи "творчески", коментира главният секретар на МВР.

Автобусът бил оставен да продължи по дестинацията си, като предварителните очаквания били, че предаването на товара ще се стане на автогарата в Кърджали.

Междувременно в операцията били включени и служители от ГДБОП. Плановете за доставка на дрогата обаче се променили. Това станало на автогарата в Хасково в 19.30 часа същия ден.

Задържани бяха двама мъже - 35-годишният Никола Проданов от Пловдив и 45-годишен жител на Шумен, които пристигнаха да получат машината. Дейността им бе документирана. Използвани бяха и СРС, разказаха разследващите.

"Това е изключителна победа на синхрона на всеки един от участвалите в реализацията органи", посочи Георги Костов.

"Образувано бе наказателно производство, което въпреки малкото време обхвана широк спектър от процесуални действия. Повдигнати са обвинения на двете лица. Внесено е искане за постоянна мярка на едно от тях по два текста на Наказателния кодекс. Надявам се това да се случи малко по-късно", съобщи заместник-окръжният прокурор Розалин Трендафилов.

Днес Хасковският окръжен съд определи мярка за неотклонение "задържане под стража" за заловения от полицията при посрещането на пратката с хероин Никола  Проданов.

Другият първоначално задържан най-вероятно щял да е свидетел на престъплението. Самият шофьор на автобуса обяснил, че не е знаел за преноса на инкриминираното нарковещество и няма съпричастност към престъплението. Стойността на хероина по двата текста на НК - за контрабанда и за притежание е различна - 2,145 млн. лева и 3,99 млн. лева, уточни прокурорът Трендафилов.