От пресцентъра на МВР първоначално съобщиха, че са задържани общо 45 души в столицата, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас. По-късно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че са арестувани общо 55 души, от които в страни от Европейския съюз са задържани петима.

"Операцията се провежда под координацията и с участието на Европол и Сикрет сървиз. Тя бе планирана и координирана по време на разговорите с директора на Европол Роб Уейнрайт", допълни Цветанов, цитиран от "Фокус".

Най-много задържани при специализираната операция има в столицата, съобщи по БНР директорът на ГДБОП Станимир Флоров. По думите му ще последват още арести.

Акцията се провежда по искане на италианските власти във връзка с разкриване на международна престъпна група за трафик на наркотици, оръжия и коли, предаде БНР. Трима прокурори обработват документите на първите задържани, които ще бъдат предадени на италианските власти, които са им издали европейски заповеди за арест.

Флоров изтъкна доброто сътрудничество с италианската полиция и прокуратурата. "Това е една голяма престъпна организация, която е работила на няколко континента", разкри той.

Оплакване
от полицейско насилие
При един от арестите в София в рамките на провеждащата се операция, полицаите са застреляли кучето на задържания, въпреки че никой от семейството не е оказал съпротива, предаде БНР, цитирано от БГНЕС. В дома е имало дете на 10-11 години.
Пред "Фокус" адвокатът на арестувания - Мариана Тодорова, се оплака от оказано полицейско насилие над клиента й, за когото първоначално не знаела къде е отведен. По думите на Тодорова задържаният неин клиент е бизнесмен и има фирма в България. Бизнесът му не е свързан с оръжие, коли или наркотици и не е осъждан.

По повод твърденията на адвокатката Флоров беше категоричен, че изнесеното не отговаря на истината.
"Посочените неща, като полицейски произвол или полицейско насилие, не отговарят на истината. Колегите са се представили и са молили повече от 30-40 минути да бъде оказано необходимото съдействие, да слязат и да отворят вратата, и след като не са изпълнили разпорежданията на полицейските служители, колегите са били принудени да използват необходимите сили и средства, за да проникнат на адреса и да задържат лицето. В дома не е имало малки деца, така че това, което твърди адвокатката, е абсолютно невярно. В къщата освен задържаното лице, съпругата и кучетата, не е имало никой друг", цитира БНР шефа на ГДБОП.

Последна актуализация в 17.45 ч.