МВнР чрез Посолството на Република България в Тел Авив и Дирекция "Ситуационен център" успя да осигури 57 места за български граждани в полет на частна авиокомпания за 11.10.2023 г., съобщи БТА.

Сред успешно изведените от страната са 29 туристи, семейства с малки деца и граждани, намиращи се в особено рискови зони, хуманитарни случаи.

При положение, че обстановката по сигурността позволява, остава възможността за пътуване Тел Авив - София с редовни полети на Bulgaria Air и на El Al, както и фериботната линия Хайфа - Ларнака (Кипър).

С реализиране на посочените възможности, на практика всички заявили се към момента краткосрочно пребиваващи в Израел български граждани, както и няколко хуманитарни казуса, ще бъдат обхванати.

Посолството ни в Тел Авив информира, че летище "Бен Гурион" продължава да работи с ограничен капацитет и различни авиокомпании изпълняват част от редовните си полети до други държави.

Дирекция "Ситуационен център" към МВнР и Посолството на Република България в Тел Авив изготвят списък на желаещите да бъдат изведени от Израел български граждани, който ще бъде ползван при евентуален бъдещ полет от страната.