Павлова представи резултатите от проверките за спазване на изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие по отношение управлението на плажните ивици, предаде  "Фокус".

"Започваме изненадващи проверки на плажовете. В момента сме изготвили и връчили документ с нарушенията до всички", заяви тя и обясни, че е даден срок за коригиране на нарушенията на концесионерите.

Павлова посочи, че като втора стъпка при неотстраняване на нарушенията ще последват санкции, а като трета стъпка ще бъдат прекратени договорите.

Има много санкционирани, които плащат глобите, но не премахват нарушенията. Ако това се случи над 2 или 3 пъти ще предложим на Министерски съвет прекратяване на тези договори за концесия, добави тя.

Във връзка със санкциите Павлова уточни:

"Ако имаме физическо лице, което нарушава и ограничава свободния достъп до морски плаж при първо нарушение санкцията е от 3 до 6 хил. лв. При второ нарушение е 12 хил. лв. За нарушение от юридически лица и еднолични търговци глобите са от 6 до 12 хил. лв. при първо нарушение, 26 хил. лв. при второ нарушение". 

Все пак има и плажове, на които нарушения не се допускат. Те са 23 на брой, а сред отличниците при спазването на изискванията се нареждат Албена, Кранево, Златни Пясъци, Кабакум и централният плаж в Созопол.

Концесионерите са длъжни да осигурят безплатен достъп до морския бряг. Министър Павлова обясни, че освен това, те имат задължение да осигурят медицинска помощ, течаща вода на всеки плаж и достъп до тоалетни.

Задълженията им не са да събират входни такси за морския плаж. Трябва да осигуряват табели къде е свободната и къде е платената зона и всички цени да са написани", подчерта Павлова.

Министър Павлова засегна и темата за нарушенията до плажа "Силистар". Тя поясни, че концесионерът спазва всичките си задължения. Причина за проблема е теренът, през който се преминава. За целта местната власт трябва да си влезе в ролята и да осигури достъп по общинския път.

Скъпи и евтини плажове

Най-скъпи са плажните принадлежности в курортите "Св. Константин и Елена" и "Св. Илия".  

Най-евтино е на къмпинг "Китен", където чадър, шезлонг и маса струват 10 лева. Павлова уточни, че средните цени за чадъри и шезлонги са между 3 и 8 лева. 

Във връзка с обявените цени от концесионерите, които се предоставят до МРРБ Павлова подчерта:

"Тази информация ние ще я качим на нашия сайт, за да знаят всички плажуващи какви са цените. Ако има проблеми имаме e-mail за жалби, свързани с всички тези нарушения и изисквания. На разположение сме да извършваме проверки".

Направена е проверка на 99 плажа, които стопанисва МРРБ, като 56 от тях са концесия, а останалите под наем. 

В тези 56 морски плажа установихме нарушения. В част от тях имаме поставени в по-голям брой от разрешения обекти, а 49 са допълнителни търговски площи - повече маси, столове, тенти, шатри, които не са съгласувани", заяви Павлова.

По думите й другият проблем е, че концесионерът или наемателят не е предоставил схема как ще ги разполага. 

Според нея най-големият разрастващ се проблем са спасителите, на всички плажове имаме недостатъчно на спасителските постове. Глобално и областните управители констатират този проблем. 

На неохраняемите плажове виждаме, че имаме абсолютна липса на спасители, каза още Павлова. Тя обясни, че от разговорите с БЧК става ясно, че няма желаещи. Тя отбеляза, че има проблем и с непълното медицинско оборудване на пунктовете за спасителна помощ.

Общо морските плажове, за които има държавен акт за изключителна държавна собственост, са 209. От тях 114 са отдадени и се стопанисват. 95 от тях се водят неохраняеми, като части от тях са частично охраняеми. За част от неохраняемите плажове областните управители също осигуряват спасители и медицинска помощ. От 114 плажа 56 са действащи концесионни договори. Една част от тях изтичат тази година, обясни министърът на регионалното развитие.