Инцидентът с поразените от мълния 11-годишни деца по време на тренировка на стадион "Дунав" в Русе, при който едното момче почина, а другото е в тежко състояние в болница, е огромна трагедия и за футболен клуб "Дунав", и за града. Всички сме потресени от случилото се, коментира председателят на Управителния съвет на ФК Дунав (Русе) Диян Димов пред БТА.

Вчера около 19.20 часа мълния падна на стадион "Дунав" в Русе и порази две деца, едното почина в болницата, а второто е в тежко състояние. Децата са били на тренировка на едно от помощните игрища на стадион "Дунав", когато е завалял силен дъжд с гръмотевици. Докато тичат към навеса, мощен гръм ги повалил.

"Поднасяме съболезнования на близките и родителите на починалото дете. Молим се другото момче да се възстанови", заяви Димов.

Двете деца са част от детско-юношеската школа на Дунав и днес са имали тренировка на изкуствено игрище, намиращо се над основния терен.

"Не съм бил на тренировката. Това, което ми беше обяснено, е, че преди инцидента е било облачно, но не е имало предпоставка за гръмотевична буря. Изведнъж е гръмнало. По време на тренировката е имало и родители, които са наблюдавали децата си как тренират", обясни Димов.

По думите му треньорите са инструктирани при лошо време да прибират децата в съблекалните.

"В случая ми казаха, че не е имало такава предпоставка. Треньорът преценява с оглед на ситуацията дали тренировката да продължи, или не. Имало е и много свидетели на инцидента. На тренировката са били и родители на деца от школата", обясни Димов.

Той каза, че по случая тече разследване.

"Концесионерът на стадиона е обяснил, че има гръмоотводи. Покрай игрището също има много сгради, на които също има гръмоотводи. Не мога да си обясня как се стигна до тази ситуация", каза още Димов.

Кметът на Русе обяви, че започва проверка на случая. Концесионерът на стадиона твърди, че на стадиона има изпълнени мълниеносни защити и са заземени всички лампи на терена. Сформирана комисия от общината ще направи проверка на място.