Цветният метал бил предназначен за износ в Турция, съобщи "Старият мост".   

Камион с ремарке „Скания“ е нагло откраднат от двора на акционерното дружество „Свиленград – Автотранспорт“/ бившето ДАП/, където бил паркиран. Тирът, собственост на местна транспортна фирма, превозвал цветния метал от завода в гр. Пирдоп. 

Точно в 19.14 ч. на 6-и октомври тирът паркирал в двора, който се ползвал под наем от превозвачески фирми. Както обикновено, шофьорът го заключил и се прибрал да почива. На следващия ден стоката трябвало да поеме за Турция. На сутринта обаче шофьорът с изненада установил липсата му. Нито той, нито собственикът на превозното средство Георги Димитров имали представа какво се е случило.

На място веднага била извикана полиция. Цял ден ченгетата поверявали записите от охранителните камери. На кадрите се видяло, че 1 час след паркирането му двама души приближават камиона. Десетина секунди по-късно превозното средство потегля и излиза от портала. Краткият престой не направил впечатление на пазача, според когото нормално било камиони да влизат и излизат по всяко време и не било в задълженията му да ги проверява. По инструкция порталът се затварял в 22 часа, дотогава движението било свободно.

Според разследващи наглият удар е изпипан изключително професионално. Явно бандитите са разполагали с предварителна информация както за товара, така и за движението на камиона. Всичките им последващи действия показват умения като в „Бандата на Оушън“. Атакували са под прикритието на вечерта, но преди затварянето на портала. Отключили са кабината изкусно за секунди. Предвидливо са прекъснали джипиесът, за да не може тирът да бъде проследен. Предполага се, че става въпрос за добре организирана престъпна група.

До момента, 7 дни след кражбата, от камиона няма ни вест, ни кост. Според някои най-вероятно той вече е разфасован, а стоката - претоварена и пласирана.