За повечето хора родителството е еволюционен порив, екзистенциална потребност и доживотна отговорност. Преди да се осъществи обаче, то е блян на сърцето и призвание на душата. Нещо, като шанс да приложим извън нас наученото в живота и да го подплатим с безмерна любов. Стремежът към това да създадеш и се докоснеш до нещо изконно твое понякога е толкова силен, че започва да добива количествени измерения в месеци на неуспех.

Когато една жена или двойка започва да забелязва времето, в което не се случва зачеването, стресът се увеличава. След това почти веднага започват щателни изследвания и ако не се открие функционален проблем, в по-големия процент от случаите причината за инфертилитета (безплодието) не се установява. Специалистите съветват в такъв случай двойката да свали напрежението и да се отдаде на спонтанността на съвместния си живот. Да, но зрънцето на съмнението вече е посято. Ами, ако не мога да имам дете?!

Да не можете да заченете не значи, че сте болни

Хроничните състояния, продължителните инфекции, предавани по полов път и поликистозните яйчници могат да са честа причина за по-трудно забременяване. Наднорменото тегло, рязкото напълняване или отслабване, острият или хроничен стрес, честата употреба на алкохол, липсата на продължителен и качествен сън - всички те играят категорична роля в хормоналните процеси и се отразяват върху репродуктивната функция. Работата на надбъбречните жлези, които освобождават хормони и невротрансмитери в кръвообращението и с това повлияват метаболизма, хормоналните функции и реакцията към стреса, зависят от стила на живот.

Всяка рязка промяна в стила на живот на мъжа и жената влияе върху фертилитета.

Снимка: iStock by Getty Images

И това е логично от социална и еволюционна гледна точка. Рязката промяна означава задействане на механизмите за адаптация. Адаптацията е свързана биохимично с равновесието в организма (хомеостаза) и психосоциално - с управление на период на неопределеност в търсене на сигурност и стабилност. В такъв момент всяко едно зачеване и раждане може да изложи потенциално плода на риск пренатално и следродово.

При липса на обективна причина като еректилна дисфункция, намалената плодовитост при мъжете се дължи основно на промяна в броя, подвижността и морфологията на сперматозоидите.

Ако всеки месец животът на жената в репродуктивна възраст се бележи с нова яйцеклетка и нов шанс за зачеване, то времето на сперматогенеза (спермообразуване) е около 74 дни. Това означава, че състоянието на сперматозоидите е отражение на всичко, което биохимично и хормонално повлиява организма в този период. Ако мъжът е преживял силен стрес, качил е тегло, прекалявал е със субстанции или алкохол, лишавал се е от сън, живял е под напрежение, изкарал е тежка вирусна инфекция или просто тестът за бременност продължава да е негативен, не е нужно да добавя още стрес, а да се опита отново след два месеца, а в този период да противодейства на рисковите фактори.

Освен чрез отказ от вредните навици и снижаване нивата на стрес, всеки от партньорската двойка може да повлияе на репродуктивното здраве чрез прием на хранителни добавки с доказани ползи. Те, освен че ще подпомогнат фертилните функции на двойката, ще допринесат и за общото им физическо благосъстояние, тъй като имат широк профил на здравни ползи.

Свободните радикали възпрепятстват фертилитета и при двата пола

Сигурно ще изненадам мъжете, но така често срещаната съставка от рекламите за женска козметика коензим Q10 всъщност пази клетките от влиянието на вредните свободни радикали, освен това участието му в процеса на клетъчно "дишане" чрез митохондрите, насища клетките с енергия. По отношение на фертилитета - би могъл да подобри подвижността на сперматозоидите чрез повишаване на тяхната енергия. Проучвания доказват, че репродуктивните проблеми при мъжете най-често са причинени от оксидативен стрес и намалено ниво на семенния общ антиоксидантен капацитет.

Зависими от митохондриалната активност се оказват и овоцитите. Затова и коензим Q10 би могъл да има благоприятен ефект върху фоликулната течност и качеството на яйцеклетките. В комбинация с L-карнитин освен допълнителна грижа за митохондрите, аминокиселината ще спомогне за качеството на овоцитите и по време на съзряването им. Мъжете ще извлекат ползи от него за да подобрят подвижността на сперматозоидите си.

Срещу оксидативния стрес, който има потенциала да повлияе негативно качеството на семенната течност и яйцеклетките, ефективно се борят и витамините С и Е. Проучвания твърдят, че за един цикъл на сперматогенеза (≈74 дни) редовният прием на витамин С увеличава, подвижността и броя на сперматозоидите. Тауринът също се грижи за занижаването на оксидативния стрес, но чрез механизъм, който намалява продукцията на свободни радикали.

Минерали, определящи функционалността на сперматозоидите и женския фертилитет

Спермата съдържа минерали, от които зависят нормалното образуване на сперматозоиди и тяхното състояние. Това са цинк, селен, магнезий, мед и манган. Всеки един от тези химични елементи има специфичен механизъм на действие върху подвижността, структурната цялост и количеството на сперматозоидите, но също и върху нивото на тестостерон, което предоставя хормоналният фон, на който се основава мъжкия фертилитет.

При жените селен, йод, хром и магнезий са основополагащите минерали за добра фертилна функция. Освен това, първите три регулират процеси, свързани с глюкозния метаболизъм и с усвояването на свободния тироксин от щитовидната жлеза. Нивото на кръвна захар и щитовидни хормони са залегнали в препоръките за проследяване не само при бременност, заради прякото им отношение към физическото и интелектуално развитие на плода, но и поради това, че често отклоненията от нормите са предпоставка за по-трудно зачеване.

Силата на витамините от група В

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки, че мъжете и жените не са от различни планети, (както твърдят някои автори), едни и същи микронутриенти могат да повлияят различни процеси в двата организма. Не случайно добавките за фертилитет са различни при двата пола.

Витамините от група В участват във всички обменни процеси в човешкото тяло, всеки със своята палитра от действия. Дневният прием на витамините В6, В7 и В12 спомагат за нормалната функция на ендокринната и имунната системи, но и потенцират действието на останалите добавки. За женската репродуктивна система изключителна роля заема инозитолът (вит. В8), който благоприятства процеса на овулация и с това е изключително подходящ за жени, които имат ранна история на поликистоза или късна проява на фоликуларни кисти. Вторите са честа индикация за инвитро процедури, но редовният прием на този есенциален витамин може да повиши лутеинизиращия хормон до неговия пик, който предшества овулацията и възпрепятства нарастването на фоликула до функционална киста.

Фолиевата киселина (витамин В9) е основен витамин в периода на подготовка и в първото тримесечие от зачеването. Освен, че този витамин осигурява нормалния растеж на тъканите и невралната тръба на плода, той е отговорен за метаболизирането на аминокиселината хомоцистеин. Недостигът на фолиева киселина увеличава количеството на хомоцистеин в кръвта, който е рисков фактор за спонтанен аборт.

Неизменната роля на витамин D

Тук няма да говорим за ролята на този мастноразтворим витамин в работата на имунната система. Витамин D има своя индивидуална роля в репродуктивната система като оказва положителен ефект върху показателите за плодовитост.

При мъжете витамин D спомага за подвижността на сперматозоидите и непрекъснатото им производство, чийто ефект се подсилва и от витамин В12, фолиева киселина и цинк.

Вземете решението в свои ръце

Снимка: iStock by Getty Images

Хората сме готови на всичко, за да станем родители, ако това е което наистина искаме. Психо-емоционалните фактори са, до голяма степен, основно предизвикателство пред поредните негативни тестове за бременност. Те увеличават нивата на стрес, а от там, по веригата, всички хормони и обменни процеси се объркват. Ако нямате диагноза, която категорично определя невъзможността за нормално зачеване, ако инвитро процедурите са единствената ви опция, ако нямате проблем и правите всичко по силите си, но все не се получава, значи все още държите съдбата си в свои ръце. Не се отказвайте!

Давам си сметка, че гореизброените ползи от многото витамини, минерали и елементи са просто стъпки в правилната посока към осъществяването на една мечта и че в тях няма нищо прагматично и конкретно, което можете да отнесете с вас в дома си. Няма тук, на тези редове. Но от аптечната мрежа в страната ще можете да си доставите пълния набор от гореизброените добавки, дозирани според дневната необходимост в разтворимо саше, приготвено с безкомпромисното качество на немския гигант Допелхерц®.

Фертил Баланс за Мъже и Фертил Баланс за Жени са точно тези два продукта, които ще увеличат шансовете ви да станете родители, подкрепяйки здравето на репродуктивната система. Всяко саше се разтваря в 150 ml вода, но мъжете трябва да ги приемат поне три месеца, колкото приблизително трае сперматогенезата.

Източник: Doppelherz

Фертил Баланс за Жени e подходящ за дами, които планират бременност, включително и при предишни неуспешни опити При Синдром на поликистозни яйчници и при подготовка за инвитро процедури тази хранителна добавка ще отвори повече врати за възможното зачеване и износване на един здрав и мечтан нов живот.

Източник: Doppelherz


С подкрепата на: Doppelhertz