Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, предаде БТА.

Той потвърди, че записите не са резултат от използване на Специални разузнавателни средства по предвидения в закона ред. И уточни, че от ДАТО и ДАНС са отговорили отрицателно на запитване на прокуратурата дали срещу бившите съдийки са били прилагани СРС.

След като се потвърди самоличността на третия човек, присъствал на разговорите - въпросният мъж, от обвинението ще проверят дали спрямо него не са били прилагани СРС.

"Експертиза, която трябва да установи дали са манипулирани записите и достоверността им, се извършва от специалист, който не е служител на прокуратурата или МВР. Тя трябва да приключи в 15-дневен срок", добави Цацаров.

По думите му започналото досъдебното производство по "Яневагейт" ще се движи по законовите срокове, които са два месеца.

Той коментира още, че никой не може да го убеди, че записът, в който се споменава, че "службите са на ДПС", не е пуснат съвсем съзнателно ден преди по делото "Червеи" да бъдат разпитани бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и експредседателят на ДАНС Владимир Писанчев (те бяха на постовете по време на кабинета "Орешарски", подкрепен от ДПС - б.р.).

"Трябват ли ни записи, за да знаем, че в съдебната система нещата са зле. В продължение на година единственото, което се случва, е да се води дискусия на тема "Конституция". Това ли е реформата - една година загубена на тема стратегии и Конституция. Ние сме царе на стратегиите и слаби в тактиката", изрази недоволство главният прокурор.

Той подчерта, че в момента работна група от прокурори и съдии подготвя законопроект за ускоряването на наказателното производство, с който силно ангажиран е и депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. Законопроектът цели да се ограничи правото на съда да връща делата до безкрай и създаване на по-бърза и опростена процедура, когато става въпрос за по-леки престъпления, уточни Сотир Цацаров.

"Биволъ": Записите са законни 

В записите по аферата "Яневагейт" има повтарящи се звукови маркери в диапазона 5.8 khz, което повдига сериозно съмнения, че Владимира Янева и Румяна Ченалова може да са записвани чрез законни СРС-та, съобщи обаче междувременно сайтът "Биволъ", който ги разпространи и е направил първоначални анализи.

Файловете са обработвани и е правен опит маркерите да бъдат изличени, но са останали следи, твърдят разследващите журналисти. Такива маркери бяха открити първо от "Биволъ" в записите по скандала "Мишо Бирата", а след това информацията бе потвърдена.

Анализът на записите между Янева и Ченалова показва, че те са били транскодирани от компресирания формат MP3 в AAC, след което са декодирани в WAV файлове без компресия. Прилагани са и филтри, като твърде възможно е това да е опит да се отстранят маркерите, твърдят от "Биволъ".

Член на ВСС: След "Яневагейт" жена ми не ме мисли за смотаняк

Шефът на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров, чието име също е споменато в записите, пък заяви, че "Яневагейт" му е помогнал да се издигне в очите на жената си.

"Представен съм като някаква супер силна и влиятелна фигура... Аз благодарих на сайта "Биволъ", че така ме издигнаха в очите на жена ми, защото тя като прочете този запис каза: "Аз мислех досега, че ти си един смотаняк, а ти си един много сериозен човек", каза той пред bTV.

Той заяви, че е факт, че записите са незаконни и подчерта, че се знае какво става с изданията, които се позовават на такива.

"За "Биволъ", ако искат да ме съдят, но директно ще кажа, че това са едни рекетьори. Ако искаха да съдействат на истината по този случай, те щяха да предоставят на ВСС всичко, с което разполагат", добави Тодоров.

След часове един от създателите на сайта, от който заявиха в профила си във Фейсбук:

"Ясен Тодоров си позволи да наруши фундаментални норми на всякаква медийна, съдебна и човешка етика и морал в публични клевети срещу "Биволъ". Така ще го съдим Тодоров за свинските му клевети, че ще му писнат ушите. И защото натрапчиво повтаря, че жена му от "Биволъ" е разбрала какъв всъщност е той, сигурни сме, че ще задълбочим тези познания във времето...“.