Тази сутрин е починала 51-годишната жена с COVID-19, която беше хоспитализирана в МБАЛ Благоевград, съобщи Министерството на здравеопазването.

Жената е страдала и от астма.

Късно снощи в лечебното заведение почина и 74-годишната ѝ майка. Възрастната жена също беше диагностицирана с новия коронавирус. Пациентката е страдала от хронична белодробна болест и хипертония.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семейството и близките.

Двете жени - майка и дъщеря от разложкото село Горно Драглище, са съответно 7-ма и 8-ма жертви на COVID-19 у нас. Те бяха настанени за лечение в инфекциозното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в областния град, като бяха диагностицирани с новия коронавирус. В петък следобед се е наложило да бъдат преместени в интензивното отделение, тъй като състоянието и на двете се е влошило.

Дъщерята е работила в София, но често се прибирала при майка си и брат си на село, съобщи БНТ.

Вече трима са починалите в благоевградската болница - и тримата, издъхнали в следствие на пневмонии, които са причинени от вируса.

Първият починал пациент в тази болница е от Банско - 55-годишен муж, който обаче не е работил на ски лифта, каквато беше първоначалната информация. Мъжът е работил в цех за мебели в курортния град, а на неговите колеги, както и на останалите контактни лица, са взети проби и са поставени под карантина.

По-рано сутринта от МЗ съобщиха, че установените вирусоносители в България към 08.00 часа на 29 март са 338 души - със седем нови случая. Седем са починали (вече 8), 11 са излекуваните. 

В процент починалите спрямо регистрираните заразени са 2.37%.

Кои са контактните на починалите в Благоевград вирусоносители

Установени са контактните лица на починалите в болницата в Благоевград майка и дъщеря, каза за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Калоян Калоянов. Той отбеляза, че издирените контактни лица на двете жени са около петнадесет. Взети са проби, чакат се резултатите. Всички контактни вече са поставени под карантина.

Издирени са и контактните лица на починалия в болницата мъж.