По настояване на премиера Бойко Борисов, матурите и изпитите за седмокласници в Пернишко бяха отложени за другата седмица.

Днес Игнатов коментира, че децата от Пернишка област са били частично готови да се явят на матура, предаде БГНЕС. Министърът описа ситуацията в Перник, където беше почти през цялото време след земетресението, и разказа, че за разлика от София в миньорския град се е чувало и бучене, което действа на психиката и хората са прекарали повече от 24 часа по улиците.

Въпреки че според Игнатов системата е била подготвена, реално повече от половината деца нямало да се явят, тъй като семействата не били в Перник. "Така че нямаше как да се проведат на 100% матурите", каза Сергей Игнатов.

Той уточни, че за определените дати 28 и 29 май все още няма заповед, защото всичко се е решавало през нощта. Такава обаче ще бъде издадена.
Според министъра на 29 май, когато е датата за матурата и националното външно оценяване за Перник, ще се явяват по-голяма част от учениците и зрелостниците. Датата била съобразена и с прогнозата на Геофизичния институт към БАН, според която трусовете ще затихнат до понеделник.
В Перник зрелостниците са около 1000, както и седмокласниците. В Радомир са около 150 деца.
"Предполагам, че в рамките на 2000 – 2300 ще се явяват на изпит – едните на зрелостните, другите на националното външно оценяване", посочи Игнатов.

Той уточни, че тези, които не се явят на изпити другата седмица, ще го направят през септември.

Тази нощ силен вторичен трус с магнитуд от около 4 по скалата на Рихтер отново разлуля Пернишко, усетен бе и в София. Нови щети няма.