Сигналът е получен от македонското Ловно-рибарско дружество "Струмица". Властите в Македония са предприели мерки за ограничаване на движението на измрялата риба и установяване на причините, довели до отравянето й, предаде Дарик.

От Общинската администрация в Петрич апелират към всички ловци и риболовци да ограничат улова по течението на река Струмешница до установяване на причините за отравяне на рибата. Приканват се всички жители на общината да преустановят поливането на земеделски имоти и градини.

Замърсяването е на територията на Македония, на около 300-400 м от границата с България, съобщи говорителят на Басейнова дирекция Западнобеломорски район–Благоевград  Ралица Кукова, цитирана от "Фокус". Тя уточни, че обстоятелствата по сигнала се изясняват на място от служители на Регионална инспекция по околната среда и водите – Благоевград. Направен е обход на река Струмешница, като до момента не е открита мъртва риба.

Взети са водни проби за анализ от Регионална лаборатория –  Благоевград. Направените измервания по показателите електропроводимост, pH и кислород са в норма. В тази връзка Басейнова дирекция Западнобеломорски район-Благоевград предупреждава всички ползватели на водни обекти в района на р.Струмешница за евентуални неблагоприятни въздействия при ползването на вода от реката.

Въпрос на часове е пасажите от мъртвата риба да достигнат и до българската част на реката, каза Кукова. Изясняват се причините довели до екокатастрофата.