"Не е изключено багажът да е бил в досег с взривно вещество", заяви още Георги Костов пред Нова телевизия в отговор на въпрос защо тогава не беше открито взривно устройство в буса с белгийска регистрация, оставен на паркинга на Терминал 1.

Като възможна причина за реакцията на две кучета - първо на Гранична полиция, а след това на отряда на баретите, както и на две технически средства да отчетат наличие на експлозиви, той посочи, че в буса е имало голямо количество багаж, видимо за продажба, като например малки електрически уреди, както и цял денк с парфюми.

"Дали в някои от множеството козметични продукти има вещества, които са сходни и могат да заблудят служебното животно и уреда, предстои да се установи в експертизата. Възможно е взривно вещество да е било и в досег включително с денка с парфюми", каза още Костов. 

Той уточни, че в микробуса са пътували двама мъже, които не са граждани на ЕС, а на бивша Съветска република. По неофициална информация на bTV те са арменци. 

Главният секретар добави, че те са влезли през ГКПП-Капитан Андреево преди три дни, от което се разбра, че са пътували през граничещата с Армения Турция. Двамата чужденци първо пребивавали ден и половина в Бургас, а после в София. Вчера рано сутринта единият излетял към страна членка на ЕС, а другият - към страна от бившия Съветски съюз. По думите на Костов избраният от тях маршрут "не е обичайна практика". 

"Самият автобус и самите лица имат рисков профил, очертан от всички служби за сигурност, което не означава, че са лоши хора", каза още той, като заяви, че повече подробности не бива да бъдат оповестявани.

Засега обаче те не са задържани и разпитани, но това предстои, защото са известни на спецслужбите.

По повод първоначално подадената подвеждаща информация на пресаташето на летището Даниела Велева, че в микробуса е намерено взривно устройство, което предизвика паника, Георги Костов коментира пред "Фокус":

"В никакъв случай от МВР не е подавана информация за наличие на взривно устройство. Доколкото ми е известно, и летището не е предоставяло, а тя по някаква собствена инициатива ви я е представил някаква такава информация".

По-късно той съобщи пред журналисти, че по този случай има образувано досъдебно производство по чл. 326 от НК, който гласи, че чрез предоставяне на неверни знаци се създава тревога в гражданското общество. Попитан дали става дума за това, че представителката на пресцентъра не е съгласувала с никого съобщението, Костов отговори, че разследването ще изясни има ли извършено престъпление, предаде БТА.

По информация на БНР служителката ще бъде уволнена.

Костов допълни, че вчерашният инцидент е бил разисквани с Бойко Борисов сутринта и критиките му били основателни.

Критиките на премиера касаят основно разписаната процедура, която имат всички държавни власти, които са в региона на такова хипотетично събитие и кой каква отговорност носи. Има определени неясноти в процедурата и трябва обучение на състава на МВР. Както виждаме, съставът на другите държавни структури са способни да нагнетят напрежение, което не е обществено значимо”, посочи Костов, цитиран от БГНЕС.

Вчера Борисов реагира остро като заяви, че е бесен на "бандата некадърници", предизвикали паниката на летището и добави: 

Той обаче каза още нещо, което противоречи на информацията, че две кучета и два уреда са реагирали на взривно вещество.

"Някое улично куче е вдигнало крак край микробуса и полицейското куче "хванало следата".

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров също коментира пред телевизията, че не е съгласен с Борисов. По думите му полицейските кучета са обучени да надушват само взривни вещества и няма как да се объркат.

Експертът по взривове Тодор Бояджиев пък допусна пред bTV, че в буса можe преди време да се пренасяни експлозиви.

МВР с нов план как да действа в такива случаи

Службите вчера си свършиха много добре работата с един-два детайла, които можеше да бъдат осигурени като преграждане на видимостта и по-голямо внимание към сигурността на журналистите, но тук по-скоро се получи разминаване във виждането за това как да се отрази събитието, коментира вътрешният министър Румяна Бъчварова, предаде БТА.

Тя съобщи, че днес в МС тя е поела ангажимент да се уточнят правилата, при които ще се работи при атентат или съмнения за такъв.

"Ние работим по План за действие, който вчера бе докладван в последния му вариант, но сега е необходимо да претърпи още промени в частта, касаеща медиите. Много е важно в такава ситуация да не допускаме създаване на паника, както вчера се случи, и да не допускаме изтичане на информация към потенциалните извършители", коментира вицепремиерът.

Бъчварова отбеляза, че МВР не съобщава за съмнения и даде за пример операцията в Брюксел след атентатите в Париж, където не е дадена възможност да изтече информация.