Парламентарната комисия по здравеопазване ще изслуша днес представители на отговорните институции за държавната политика по ценообразуване и реимбурсиране на лекарствените продукти в България.

След уволнението на заместник-здравния министър по лекарствената политика Гергана Павлова, министър Стефан Константинов обяви, че започва проверка на цените на всички лекарства, които са по-скъпи у нас, в сравнение със съседни държави. В интервю за БНР министър Константинов коментира, че една от причините за по-скъпите лекарства е по-високият ДДС.

От Комисията за защита на конкуренцията пък  обявиха, че започват предварително проучване по случая. Преди ден от СДС изпратиха запитване до председателя на комисията Петко Николов с молба да бъде извършена проверка има ли създадено монополно положение на „Софарма” АД и „Софарма Трейдинг” АД в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия в системата на НЗОК и Министерството на здравеопазването през последните 5 г.

Публичният интерес към цените на лекарствата нарасна след уволнението на Павлова. Тя бе освободена с официалния мотив, че не е обяснила цените на медикаментите, а неофициално бе обвинена, че прокарва интересите на "Софарма" в сектора.
Решението за освобождаването й бе предхождано от разследване на медии, свързани с т. нар. групировка около Делян Пеевски, което твърди, че цените, на които "Софарма" продава у нас, са в пъти по-високи, отколкото чужбина. Това разследване бе интерпретирано първоначално като част от медийната война, тъй като Огнян Донев е и съсобственик на вестниците "Труд" и "24 часа", конкуренти на изданията на Пеевски.

"Цените на лекарствата, които са дадени като пример, са по-скоро изключение, а не масовият случай на цени, по които продаваме в чужбина", коментира тази сутрин пред Нова телевизия Огнян Донев. Става дума за нови пазари, каза предприемачът, подчертавайки, че преди две-три години за първи път е регистрирал продукт на турския пазар.

Българските лекарства задават дъното на ценообразуването на тези продукти, които се реимбурсират или се плащат от обществените фондове, според Донев.
Той твърди, че сегментът на скъпоструващите лекарства е доминиран от вносители. По негова оценка "Софарма" е между 12 и 15 място сред получаващите пари от Здравната каса.
"Не искам да правя реклама на конкуренцията, но тече една реклама по телевизията за това коя е най-голямата фармацевтична компания в България", многозначително допълни той.

Преди 10-12 години двете български компании ("Актавис" и "Софарма") бяха на първо и второ място, твърди Донев. Но след агресивната политика на чуждестранните компании, другата българска компания се задържа начело, а  "Софарма" падна след 12 място, добави той. Донев съобщи, че според последните данни на IMS "Софарма" има дял от 5.17% на аптечен пазар и 7,24% на болничен пазар.

"Това, което правителството трябва да направи, е да качи разходите на НЗОК в интернет и почти го бяхме постигнали", смята предприемачът.

Според него отстраняването на директора на Здравната каса д-р Нели Нешева не е заради бонуса. "Но всичко това не прикрива факта, че в България не е започнала здравна реформа".

"Сигурно съм в първите 20 или 30 по богатство в България. Мисля, че "Софарма" е образец за публична компания", допълни той (дружеството се търгува на БФБ-София и е длъжно да разкрива информация - бел. ред.). "Всеки може да види, че продажбите на Софарма на територията на България са 60-61 млн. лв", коментира още Донев.

В същото време здравният министър показа в ефира на bTV папка със справка за участниците в търговете. Според него първа е "Софарма", следвана от "Рош" и "Либра".
"Ако държавата започне да оказва натиск върху цените на лекарствата, може да се стигне до изтеглянето на чуждестранни компании", каза Константинов. Според него, освен намаляването на ДДС, резерви за понижаване на цените има във въвеждането на електронната рецепта и свързването на аптеките с НАП.

Министърът коментира, че е възможно в чужбина лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки. Той допълни, че заради малкия пазар здравната каса у нас едва ли ще успее да получи сериозни отстъпки, но ще се опита да договори по-ниски цени.