Изключително много сигнали постъпват в пациентските организации за липсата на животоспасяващи лекарства, каза по БНР Пенка Георгиева – председател на Пациентски организации "Заедно с теб".

"В България цените на лекарствата са по-ниски и има интерес от определени фирми, които изнасят тези лекарства и ги препродават. Годишният оборот на тези фирми е около 300 милиона. Ние нямаме нищо против бизнеса, но когато става въпрос за живота и здравето и това е заплаха за нашите пациенти, считаме, че трябва да има политическа воля този въпрос да бъде решен", коментира Георгиева.
 
От пациентските организации настояват да се въведет по-високи цени на лекарствата, които са предмет на паралелен износ.

"Ако законодателно се урегулира, тогава заплахата за нашите пациенти ще спре", смята Пенка Георгива.

Според председателя на Асоциация на собствениците на аптеки Николай Костов държавата е безсилна да се справи с проблема.
 
"Има директива, която насърчава паралелната търговия, защото Европейската комисия смята, че това е от полза за страните-членки, тъй като води до увеличаване на конкуренцията и понижаване на цените на лекарствата", каза Костов.
 
Той е на мнение, че е възможно и у нас да се въведе ограничителен списък на лекарствата, които могат да се изнасят по примера на други страни, но страната ни може да стане обект на санкции от ЕК.
 
Държавата е поставена в незавидна ситуация да не може да регулира този процес, коментира Николай Костов. Според него не е добро решение цените на лекарствата да се вдигнат, защото това ще източи бюджета на НЗОК.

Още през февруари Костов съобщи, че над 100 лекарства подлежат на паралелен износ заради по-високата печалба, която се изразява в "милиони левове".

"Създадена е мафиотска структура, според която подставени лица изкупуват от аптеките определени лекарства, някои от които са в твърде ограничено количество - 200-500 опаковки за цялата страна, след което те се изнасят в чужбина. Лекарствата са скъпи и за българския пациент, но в друга държава се продават на още по-високи цени", обясни тогава шефът на фармацевтичната асоциация.

Пенка Георгиева съобщи, че по тяхна информация в МЗ се готви законопроект, който да уреди проблема с липсата на лекарства, предмет на паралелен износ.