Лекарства се изнасят, пациенти с тежки заболявания страдат

Българи с хепатит, диабет и астма остават без лекарства заради паралелния износ на спасителните за тях медикаменти.

Обратно в новината

Коментари - Лекарства се изнасят, пациенти с тежки заболявания страдат | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Възрастните хора имат лошия навик да се презапасяват с лекарства и оттам идва недостига на най-необходимите медикаменти. Ако тази практика спре проблеми няма да има.

"Създадена е мафиотска структура, според която подставени лица изкупуват от аптеките определени лекарства, някои от които са в твърде ограничено количество - 200-500 опаковки за цялата страна, след което те се изнасят в чужбина." Ех, народе български! Май подлежим на рециклиране, но и маймуни от нас не стават

Нещо не разбирам. Лекарствата са два вида по произход - наши и вносни. Има ли проблем и какъв е той, та от нашите лекарства да не можем да произвеждаме повече (допълнителни работни места), че да има и за вътрешния пазар и за износ. Също така какъв е проблема да не внасяме достатъчно за нашият пазар, пък който може да прави реекспорт - да го прави?

Всяко нещо става с някакво закъснение. Сега е сезон на отпуските, някой е изкупил лекарствата, възникнал е дефицит. След месец ще се нормализира.

да се прави паралелен износ. Проблемът е, че в България непрекъснато се говори, вкл. и от т. н. пациентски организации, че лекарствата са скъпи, непрекъснато искат отстъпки от производителите. Сега разбрахте ли, че това не е така - те са много по-евтини от други страни в ЕС и затова се изнасят. Скъпи са за хората, защото доплащат много повече за тях, отколкото в Германия или Гърция, напр.

лекарствата в болниците,като не можете да организирате контрол за 500 опаковки??

Точно така се прави! Проблемът с нефункциониращата здравна с-ма ще се реши само с намаляване броя на пациентите. А това може да стане само като ги уморят. Ето това е целта на управляващата клика, за неразбралите още да повторя. Пък овцете да гласуват пак за тях наесен...

БОЙКООО , "двигателят" на държавата е за основен ремонт!!!!!!

отчетност и контрол ли??? Нали се продават срещу специални рецепти?? Ние ли да ви учим как да си гледате работата???

ТОВА Е ПОСЕГАТЕЛСТВО КЪМ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ , следователно къде са СМОТАНИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ ,за да сложат на място тази сган ?

И кои са тия лекарства? Кой ги произвежда? И като се продават евтино, значи са купени евтино. Ами да купят още - тъкмо ще върви по-добре бизнеса на всички. Защо да им вдигат цените?! Просто да увеличат производството ако са български, или да увеличат вноса. Що за дебилна идея да се вдигат цените?!

КАТО СТЕ ОСТАВИЛИ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ МУТРИ И ХОДЖИ Е ЕСТЕСТВЕНО ДА РАЗЧИТАТЕ САМО НА АЛЛАХ :)))

1. за да бъде по ефтино едно лекарство в бг от другаде, то трябва да се произведе в българия - ако се внесе от другаде, няма как да бъде по ефтино от това другаде, ако ли пък се внасят от една срана и се продават в друга - просто вноса ще се увеличи, едва ли тия които продават ефтино не искат да продават още повече и нямат количества. наи вероятно е някаква далавера и измама, ама какво да очакваш от народ които учи всеки свои индивид че далаверата и тарикатлъккъка са наи големите ценности към които трябва да се стреми човек, не случаино в цял свят българите са известни че всеки е сам за себе си

Толкова си умен, а имаш само 2 лева в джоба. Как така става?

Попитай идола си - баце

Добре,че поне за диабет лекарствата ги има във всяка аптека !Това заболяване си е опасно диабета !

Понеже астмата и хепатита са мнобо безопасни. Специално хепатита има 10 вида вече...

Който не си мие ръцете и ползва циганки на околовръсното - хваща хепатит.

E ми тия скъпите лекарства дето са и толкова малко, да се продават само с реципта и проблема е решен. Те вероятно са и с рецепта, а аптекарите ги продават свободно заради печалбите. А пък тия пациентските организации са поставени лица и са толкова продажни колкото и НПО-тата. Представете си какво предлагат - да се вдигнат цените и това ще решало проблема. Те изобщо не обслужват фармацевтичните акули.

Как така лекарствата в България са по-евтини, след като се внасят и не се произвеждат в България? Дори произвежданите лекарства в България се продават по-скъпо, отколкото когато се изнесат в други държави. Нали скандала в предишния мандат на Борисов със Софарма беше точно по този повод. Ако определени лекарства са по-евтини, защото се дотират от държавата, то държавата трябва да пресече износа. Кой ги внася тези лекарства и кой производител ги продава по-евтино? Във всички случаи това е спекула и престъпна схема, която трябва да бъде пресечена. Като искат да изнасят въпросните фирми, да си купуват по-евтино директно от производителите и да си изнасят. Обаче явно нещата не са точно както ги описват в статията и най-вероятно държавата дотира, като по този начин някой точи държавата и ощетява хората. Типично за България.

И какво му пречи на този някой да иде да купи лекарставата от аптеката - така както ти ги купуваш. И да ги изнесе където там ги изнася. 500 опаковки са половин куфар. Дето се вика и ти може да си този дето го прави това. Не ти трябва нито фирма, нито разрешение.

Колко са тези, които са с годишен оборот от по триста милиона? Много добре се знае кой е този някой, защото тези лекарства са скъпи. Когато се изясни защо тези лекарства са по-евтини, тогава ще има смисъл и да си пишем още.

500 опаковки са само някой от лекарствата, ама други явно са в хиляди. Примерно за Астма или хепатит, или други заболявания.

someone

това е резултата, когато по върховете на този бизнес стоят хора, които поставят на първо място печалба и лично облагодетелстване, а не нуждите на лекуващите се хора.

Ако е обратното - съвсем скоро бизнесът няма да го има. В България болшинството мат'рял никога, нищо на никого не са дали, но имат претенции, че трябва да им бъде давано непрекъснато. Комунизмът - умря.

someone

има бизнес и бизнес. аптеките не са като бизнес с продажба на кебапчета, както се казва - тая работа не е като оная.

Когато някъде се появи дефицит, това означава, че пазарът е изкривен! Това означава, че някой влиятелен, знаен или незнаен мошеник е наложил непазарни механизми с цел облагдетелстване на определени хора! Същото е и в енергетиката, където болшевиките от ЕК наложиха задължителни преференциални цени за ВЕИ-тата. В случая, мисля в края на 90-те, тихо-мълком бяха изгонени от бизнеса нароилите се по това време малки фирми за търговия на едро с лекарства. Пазарът се монополизира от няколко "големи" играчи, от които в момента произлизат и проблемите.

Още една реформа довършена от ГЕРБ. Браво!

Те и лекарите се изнасят.....

Може да се помисли за предварителна заявка на тези лекарства. Едва ли са чак толкова много позиции, а и това са лекарства, които не са "инцидентни" като антибиотиците и аналгина. Може да се изисква и някакъв медицински документ. Рецептите също може да са специални. Само желание да има.

Достатъчно е всички тези лекарства да се отпускат по рецепта (не да се продават, а да се отпускат)! Достатъчно е рецептата да съдържа всички задължителни атрибути, включително УИН на лекаря, отпуснал лекарството. Достатъчно е всяко изпълнение на рецептата да се отбелязва усърдно и количеството да е само за един месец. И накрая - задължително е аптеката да отпуска лекарството САМО след представена рецепта! Не ревете сега, че нямало това и онова лекарство, защото вие сте в основата на механизма да не се спазва режимът с рецептите!!! Къде от мърляво отношение, къде от криворазбрана демокрация - няма значение поради що! Сега ви предстои да откриете топлата вода, т.е. защо трябва да си носите рецептите, защо трябва да следите за този режим и кой може да осъзнае компота, който от всички лекарства, които гълтате без рецепта и всякакви документални следи.

Принципно сте прав, но има нещо много важно, което се крие от хората при тези бомбастични изказвания. Лекарствата НЕ се изнасят от куфарни търговци. Никой не купува 500 опаковки от аптеката. Лекарствата ги изнасят фирмите дистрибутори. И Софарма изнася и Марешки изнася - всички изнасят. Така че, уважаемият министър, да спре да приказва откровени глупости, да си седне на гъза и да измисли как да накара тези крадци да спрат да изнасят лекарствата. И да, не се изнасят само скъпоструващи лекарства. Изнасят включително неща като Аспирин!

Лекарствената мафия е пуснала дълбоки корени и няма оправия.В болници и пред кабинети не можеш да се разминеш от лекарствени представители/супер досадни и мрънкащи лекаря да им изпише някоя опаковка от тяхното лекарство/Тези хора защо не се хванат да работат нещо почтенно?

Защото от почтен труд се става гърбав,не богат- така ги учат:-). Търговийка нещо,далаверка,купи-продай- това е мечтата на днешния човек. Нов строй, нови ценности.

Прав е коментара,те и лекарите ги мразят и ги подиграват,но има корумпирани доктори,които за една екскурзия са готови на всичко

Лекарства за онкоболните също се крадат и изнасят- ПРЕСТЪПНИЦИИИИИ!

В държавата на мутрата всичко е възможно.

Мутрата тъпче лекарствата в джобовете и ги изнаса през терминал 1.

лекарствата се изнасят,сигурно има информация и къде отиват тези лекарства... Не ни информирайте отчасти.

В три града в германия ежемесечно се провеждат свободни търгове за лекарствени продукти. Там местните леч. заведения си осигуряват лекарствата. Т.к около 100 лек. които в България са в пъти по ниски регистрирани цени има търговци които ги препродават там с цел печалба. Само че фарм. производители имат квоти за износ към Бълг. и така се получава тук дефицита. Свободната търговия в рамките на Съюза е залегнала в член от Договора за функциониране на ЕС. Длъжни сме да я спазваме. Износителите даже си имат и Асоциация - Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства БАРПЛС /г-н Христофор Димитров/. Хайде дайте полезни ходове. Обещавам да ги пробутам нагоре.

Как са решили въпроса в Румъния? Няма да измисляме топлата вода... Може да се играе с цената и със ставката на ДДС за лекарствата..

Същото е и със спирането на инвалидните пенсии - мечтата на Ивайло Калфин . . . ама за да се спрат пробойните на държавния бюджет бе ! Не заради нещо друго. Така че и инвалидните пенсии са при лекарствата - това се наричало запушване на пробойните. Само дето ние сме зад борда... по социалистически !

Когато на власт бяха последните истински комунисти здравеопазването беше държавно и напълно безплатно.Беше преди 25 години. Лъжата може да е ефективно оръжие,но ако се използва с мярка. да ръсиш само лъжи е като да те хранят всеки ден с хайвер- колкото и да ти харесва в началото ще повръщаш при вида му само след седмица. Така повръщат хората от троленето на герберасти,реформатори и протестъри.

Опитай да си спомниш поради колко и какви причини хората бягаха масово от България след 89 година.Няма да ти говоря нищо друго.И недей заблуждава хората с безплатното лечение и училище ! Научили сте една дума трол и я ползвате постоянно срещу инакво мислещите. И през комунизма беше подобно,ако не си съгласен с мен значи си против мен. Чист и истински комунизъм.

Да продължат измамите на гърба на една шепа читави българи, ли? То че нямаме управници като хората, е ясно. Ама не по-малко ясно е и това, че Човеците са на изчезване в България. Защото, нали е ясно на всички ни, че фалшивите болнични, лъжливите инвалидни пенсии и под. облагодетелстват определени субекти и прецакват не държавата, а "другарчетата". Отворковци сте всичките, ей!

Капитализъм искахме през 89-а,нали? Е,в капитализма здравето ви е обект на търговия, лекарите са търговци, лекарствата се третират като домати. Никой не е умрял,защото не е ял шопска салата няколко месеца,за разлика от тези,които не могат да си купят лекарствата,но това за спекулантите /викат им търговци,не знам защо/ няма съществено значение и те слагат знак на равенство между зарзавата и лекарствата. Късмет и здраве на потърпевшите желая. Останалите не е лошо да се позамислят малко дали такова бъдеще искат за децата си.

Да мреш по клинична пътека, не на мокет. То всяка устойчивост на издевателства все пак си има граница. Само любовта към народа е безгранична.

Отново няма държава! Но пък мафиотите и бандюгите си имат държава!

Нашите руски кавали национални предатели и наследници на коминтерновски мандрообирджий като изоглавени изнасят лекарства за Путинска Русия където има огромен недостиг на животоспасяващи лекарства поради това че ЕС спря износа им за Русия след като Путин нападна Украйна

нали има сакции и пазара е затворен?

Шило

Уффф, ако не беше такъв проблемът, щях да се смея на глупостите ти, ама повярвай ми- написаното буди съжаление. Не тролете поне под такива новини.

ти си живият пример, че когато става дума за тролове, става дума за американски подлоги.

Шило

Бива пазарна икономика, бива, ама държавата трябва да се намери и да регулира малко отношенията, свързани с лекарствата. Айде стига са се измъквали с тази "свобода и конкуретност" на пазара. навсякъде има протеционистично законодателство. Време е и тук да се направи. Който не ще, да се отказва да прави аспирини.

В белите държави - държавата прави така, щото на хората да им е спокойно и да няма за какво да се ядосват, в България обаче всичко се прави за да ти е трудно и гадно! Това с лекарствата е престъпление!

Такъв проблем може да се получи , ако български фирми реализират продукцията си навън, защото у нас има някаква регулация на цените или по ниския стандарт смъква цените. Ако се внесат лекарства и после се реекспортират. Проблемът може да се реши , ако за животоспасяващи лекраства има специализирани държавни аптеки , съществуващи паралелно с частните , където въпросните лекарства се продават на регулирани цени - минус отстъпката , която прави здравната каса. Така пациентът ще може да купи по евтино лекарствата след някои неудобства или при нужда да купи по - скъпи лекарства от частна аптека. Трябва да се забрани реекспорт на такива лекарства , но да има възможност за такава дейност , ако лекарствата не минават границата ни. Изобщо това е проблем , който България сама си създава.

Г-н инженер. Гледайте си инженерните науки и не се бъркайте във фармацевтичния отрасъл, явно нищо не разбирате от лекарствена регулация. "Държавни аптеки", "отстъпки от касата" - пълни глупости.

Погребалната агенция - също. Проблемът с лекарствата няма да бъде решен с утвърдената в момента система. Някои нещица от близкото "мръсно, гадно" комунистическо минало са с висока ефективност. Наприемр, в случая, централизирано снабдяване и регулиране на пазара на лекарства, като например бившето Аптечно предприятие.

В нормална държава за такова нещо - оставки и затвор! У нас - няма виновни! Но има много свръх богати! Останалото е бла-бла и шменти-капели! Добър ден, българи!

Какви оставки и кой точно ще затворите? Това е европейска директива, която ние не можем да не спазим ако искаме да останем в ЕС.

с ктб разбрахме че спокойно сме си живяли без да спазваме директивата за изплащане на депозитите на вложителите в 7 дневен срок... Така че.....