Това реши парламентът с приетия на второ четене Закон за културното наследство, предаде "Фокус“.

Съгласно текстовете, който реализира инвестиционни проекти за изграждане и поставяне на паметници, както и тяхното преместване или премахване без съгласуване с министъра на културата, се наказва с глоба в размер от 5000 до 10000 лв.

Предвидената санкция за едноличен търговец и юридическо лице в този случай е имуществена в размер от 15 000 до 30 000 лв.

Парламентът реши още да се създадат 6 звена за организация и координация на осъществяването на политиката по опазване на културното наследство.

Тази промяна е мотивирана с необходимостта да се преодолее забавянето от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) на преписки, които се обработват в за по-дълъг срок от време и това създава множество проблеми пред местните власти.

Във всеки от шестте икономически района на страната ще се създадат звена за опазване на културното наследство.

За Югозападен район звеното ще е в Столична община, за Южен централен район - в община Пловдив, за Югоизточен район - в община Бургас, за Североизточен район - в община Варна, за Северен централен район - в община Велико Търново, за Северозападен район - в община Плевен.

Звената ще са от най-малко трима души. Те ще могат да издават писмени становища за недвижими културни ценности, които не са категории "световно" и "национално" значение, намиращи се в общините от съответния планов икономически район.

Звената ще работят под методическото ръководство на Националният институт за опазване на недвижимото културно наследство /НИНКН/. Представител на института ще участва в подбора на специалистите в новата структура.

В рамките на дебата Светлана Ангелова от ГЕРБ предложи за Северен централен район освен Община Велико Търново да бъде включена и Община Русе. Според колегата й Евгени Стоев от ГЕРБ въпросът не е да се противопоставят градове.

„В края на краищата Търново е стара столица на България“, заяви той.

Юлиян Ангелов от ПФ посочи, че подкрепя предложението на Светлана Ангелова и Русе да бъде център в Северен централен район.

Според Ферихан Ахмедова от ДПС Велико Търново е център на национално ниво, но Русе на регионално.
По думите ѝ всички туристи през Румъния преминават през „Дунав мост“ и първата им дестинация е Русе.

Ферихан Ахмедова добави, че не вижда колизия да има два центъра за Северен централен район. Депутатът Иван Иванов от АБВ заяви, че не разбира защо интересите на Русе се противопоставят на тези на Велико Търново.

Предложението на Светлана Ангелова от ГЕРБ бе подложено на гласуване и бе отхвърлено.