"Когато основавахме синдиката, бяхме осем души, оглеждахме се кой да стане председател и всеки се дърпаше, защото се знаеше срещу кого тръгваме", каза пред делегатите преди гласуването Константин Тренчев, цитиран от БТА.

Като слушам дебатите излиза, че избираме двама души, които "ще колят и ще бесят", каза Тренчев по повод изказванията за качествата на кандидатите за президент и вицепрезидент.

"Това просто не е така, защото имаме Конфедеративен съвет. Има ли някой от членовете на този съвет, който да каже, че президентът е наложил нещо против волята на хората, попита Тренчев. В този съвет аз, и моят заместник, гласувахме с по един глас, а учителите, например гласуваха със 17 гласа", каза Тренчев.

Уставът на синдиката не дава огромни правомощия на президента и неговия заместник.

Тези хора не са безконтролни, защото има органи, които да кажат, че не одобряват техните решения, подчерта досегашният президент на КТ "Подкрепа". Тренчев обеща да помага в бъдещата работа на синдиката.

Нека забравим нещата, които ни разделят - всичко е в нашите ръце, и нашите неприятели треперят от нас, каза след избора новият президент на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"От нас зависи да станем още по-силни, да станем повече и така да отговорим на предизвикателствата, които ни чакат, а те не са едно и две", каза Манолов.

Сред тези предизвикателства той посочи Споразумението за свободна търговия на ЕС със САЩ.

Манолов призова на конференциите на синдикалните съюзи, да се направи така, че ръководните структури на синдиката да влязат млади хора.

По предложение на Димитър Манолов конгресът промени устава на КТ "Подкрепа", така че стана възможно да се дава почетно отличие на хора с особени заслуги към синдиката. След това конгресът удостои с това почетно отличие д-р Константин Тренчев.