Кръводарителска акция за пострадалите в катастрофата край Своге организира Първа градска болница в София. Желаещите може да дойдат от 10 до 14 часа в лечебното заведение.

Към инициативата се присъедини и университетската болница в Бургас. Там доброволците ще се приемат и в извън работното време на дежурния екип.

Властите официално съобщиха, че няма недостиг на кръв и кръвни продукти. Но от друга страна като цяло в страната дарителите са рядкост и затова кръвта никога не е излишна.

Изискванията към желаещите са да са здрави, да не са дарявали кръв през последните два месеца и да не са приемали лекарства през последните 24 часа.

Междувременно жителите на Своге ще блокират днес в 17 часа мястото на автобусната катастрофа в Искърското дефиле, при която в събота загинаха 17 души, предаде БНР. Хората протестират срещу лошото състояние на пътя. Според тях въпреки ремонта, извършен от "Трейс груп" преди две години, участъкът е опасен, с лошо поставен асфалт и липса на сигурни обезопасителни съоръжения.

Вчера регионалният министър Николай Нанков потвърди, че в асфалта е имало недопустими вещества, които имат свойствата да се полират.

В същото време днес шофьорът на злополучния автобус Григор Григоров ще се изправи пред Софийския окръжен съд по искането на прокуратурата да бъде задържан за постоянно под стража. Той е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души и нанасяне на телесни повреди на други 21.