Признаването на правата на българите в Република Северна Македония е част от пътя, който тя трябва да извърви, за да може да влезе в Европейския съюз. Това заявиха представителите на Национален кръг "За Македония" - проф. Николай Овчаров, доц. Спас Ташев, проф. Ана Кочева, на пресконференция в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция. 

В периода 6-8 юни те ще посетят Европейския парламент в Страсбург, за да запознаят евродепутатите с българската позиция по темата. Проф. Овчаров, доц. Ташев, проф. Кочева, и проф. Пламен Павлов ще представят там меморандум на Националния кръг "За Македония", в който участват над 19 изтъкнати български учени, интелектуалци, журналисти.

В документа се отбелязва, че ако българите днес признаем неправомерните искания на Република Северна Македония, ще лишим нашите деца от историята на техния народ, записана не само от български, но и от византийски, старофренски, старонемски, староруски и други хронисти. В меморандума се посочва, че РСМ е изградила миналото си "чрез кражба и фалшифициране на историята".

По официални статистически данни на Османската империя от 1912 г. за Битолския вилает, както и според безпристрастната френска и австро-унгарска статистика, навсякъде на територията на днешната Република Северна Македония има компактно население от българи. В итало-албанската статистика от 1941 г. също се посочва, че в населението на Тетово, Дебър, Струга, Кичево има 72 хиляди българи, посочиха представителите на Национален кръг "За Македония".

Според преброяването на населението от 2021 г. в РСМ, което е изпълнено с драстични нарушения, българите в югозападната ни съседка са едва 3504, припомни доц. Спас Ташев. Двадесет хиляди българи са били скрити в категорията "граждани на България".

Проведени са 36 информативни разговора от службите за сигурност на РСМ с граждани, които са привиквани и притискани да не се декларират като българи, тъй като българите били врагове на македонския народ, посочи още Ташев, цитиран от БТА.