Темата за отношенията с Република Северна Македония е национален въпрос и никой няма право сам да вземе решение. Дори коалицията няма право сама да решава. Трябва широк консенсус по темата, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Италия след аудиенцията си при папа Франциск във Ватикана. 

За отпадане на ветото може да се говори само след като МВнР представи прогрес по диалога, ние се съберем на КСНС и го обсъдим, включително с опозицията и представители на службите, този процес се внесе в парламента и депутатите се произнесат. Накрая, след като всички сме се обединили - може да се направи стъпка напред. Иначе всичко друго се използва за вътрешнополитически цели, обясни Петков.

За някои неща има ясни червени линии, които трябва да съществуват - като темата за корупцията. Но за национален въпрос като този, той е толкова важен, че никой няма право самостоятелно да го прави. Трябва да има общо съгласие и дори коалицията не е достатъчна, за да промени нещо в позицията на България. Трябва широк консенсус, който включва коалицията и части от опозицията, изтъкна министър-председателят.

По повод призива му президентът да за свиква КСНС за Северна Македония, Петков коментира, че са изминали 6 месеца от предишния консултативен съвет, през които са се натрупали много фактори.

"Няма по-подходящ формат да се съберем всички на масата, да обсъдим всичко, което се е случило и да заемем обща позиция. Защото всички сме в една лодка и, ако не действаме заедно, това не ни прави по-силни, а по-слаби", заяви премиерът.

Снимка: БТА

Във връзка с предстоящата му среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Петков посочи, че е много важно конструктивният диалог да продължи. 

Ние трябва да сме горди с нашето решение за отказа си да плащаме за руски газ в рубли, каза още премиерът в отговор на журналистически въпрос за решението на Италия и Германия да се съобразят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки. 

Успяхме да намерим алтернатива на същите, дори по-ниски цени, добави Кирил Петков и отбеляза: "Невинаги България е държава, която следва добри или лоши практики. Понякога може да сме и лидери".

Снимка: БТА

Кирил Петков допълни, че България не е прекратявала преговорите с "Газпром", а просто не е дала съгласие да плаща по предложения от Русия начин.

По думите му главата на Римокатолическата църква е благословил работата на правителството и е показал симпатия. "Той показа, че всички сме заедно в борбата срещу злото... Папа Франциск оказа пълна подкрепа за посоката на нашето правителство", обясни премиерът. 

Той отбеляза още, че е получил три съвета от Светия Отец при днешната им среща. Първият съвет бил, че корупцията е болест и папата очаква млади политици да я изкоренят. Папа Франциск дори показал на ръката си как корупцията разяжда като шарка, разказа министър-председателят след разговора.

Вторият съвет бил освен да обявяват пред медиите, да обяснят пряко на хората какво правят да борят инфлацията.

Третият съвет, според Петков, засягал борбата с корупцията и външните врагове. Не трябвало правителството да опитва да бори и двете наведнъж, защото това било трудно, а да следва малки стъпки, разказа Петков за напътствията на папата.