Километрични колони от автомобили има и днес на ГКПП "Кулата" и ГКПП "Дунав мост".

Над 15 километра стигна опашката от чакащи камиони преди граничния пункт "Кулата". Стотици леки автомобили и хиляди туристи, пътуващи за Гърция, са в задръстването.

"Хората са разгневени, защото опашките са страшни. Ние сме тук от три и половина сутринта, семейство с две деца. Нямахме представа, че е такова чудо, но влезеш ли веднъж в опашката, няма как да излезеш. От гръцка страна работи само едно гише", заяви пред БНР потърпевша от задръстването.

По-рано от Главна дирекция "Гранична полиция" съобщиха, че опашката от леки автомобили е около пет километра, а тази от тежкотоварни - около десет. Пътникопотокът се обработва в двете посоки от десет служители на българската гранична полиция на девет гишета и едно мобилно, докато от гръцка страна служителите са общо трима.

Допълнително забавяне има и при влизане на сръбски граждани в Гърция, тъй като те са граждани на трети страни, посочиха от ГДГП. Всеки сръбски гражданин декларира устно пред гръцките полицаи адрес на пребиваване и телефон за връзка. На голяма част от тях се извършват и тестове за COVID-19, съобщиха още от ГДГП.

От там призовават българските граждани, които пътуват към Гърция, да използват граничните пунктове "Илинден", "Маказа", "Капитан Петко Войвода" и "Ивайловград", където трафикът не е толкова засилен.

Километрична опашка от камиони и леки коли блокираха пътя към Дунав мост

Трети ден километрични опашки от камиони има и в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе, съобщиха от граничния пункт. Подобно е положението и от румънска страна.

Граничният пункт работи на пълен капацитет, като всички трасета са отворени. Камионите изчакват на опашка по пътя Русе-Силистра, в участъка между град Мартен и граничния пункт. Създадена е организация да бъдат спирани и на обособен паркинг на международния бул. "България", както и в района на град Бяла. Камионите се пропускат поетапно.

Движението в района на граничния пункт е изключително затруднено, като тази сутрин се стигна и до задръствания. Екипи на полицията насочват леките автомобили по обходен маршрут.

От областната дирекция на МВР в Русе обясниха, че са сформирани извънредни полицейски патрули, които ще създават необходимата организация, за да се избегнат задръствания в района на пункта. Екипи ще има както в района на граничния пункт, така и по входно-изходните точки на града.

За последното денонощие в посока Румъния са преминали 1200 тежкотоварни превозни средства, а у нас са влезли около 1100 камиона.