Втори ден километрични опашки се вият пред граничен пункт "Кулата-Промахон" на изход от страната. Днес около обяд трафикът към Гърция се засили и се образува 6-километрова колоната от камиони и 2-километрова опашка от чакащи леки автомобили.

Всички гишета за обработка на документи работят, но трафикът е силно натоварен, съобщиха от Гранична полиция. Камионите се обработват на две ленти, а леките коли - на три.

За последното денонощие "Кулата" е бил най-натовареният граничен пункт в страната. Били са обработени общо 2185 тира, от които 1200 на изход от България и 985 - на вход. Вторият по натовареност пункт за вчера е бил "Капитан Андреево", където са били обработени 2007 тира.

Километрични опашки са се образували за втори пореден ден от автомобили на гръцкия граничен пункт "Промахон" на границата с България (срещу ГКПП "Кулата" - б.ред.), съобщи е телевизия Скай, като се позовава на АНА-МПА.

В момента "Промахон" е основната сухопътна врата за влизане в Гърция, защото граничният пункт "Евзони" (на границата със Северна Македония) остава затворен. Чакането на границата надхвърля един час.

Основната част от преминаващите са от България, Румъния, Австрия, но и Германия, където живеят много гърци, които се връщат за лятната си отпуска в Гърция. Що се отнася до сърбите, които вчера опитаха да влязат в Гърция и бяха върнати от гръцките власти, защото Сърбия не е в списъка на страните, с които Гърция отвори границите си вчера, въпросът е бил уреден и те вече могат да преминат в Гърция.

На границата има екипи на гръцката организация за обществено здраве, които взимат проби според санитарните протоколи, които са в сила за пътниците от съответната страна.

15 хиляди българи щурмуваха гръцките плажове в рамките на шест часа

Вчера, когато Гърция отвори сухопътната си граница с България и падна карантината, ГКПП Кулата бе щурмуван от хиляди българи, решили да почиват на гръцките плажове. Между 13 и 15 хиляди туристи са преминали през граничния пункт в посока южната съседна страна за шест часа, сочат данните на Гранична полиция. И въпреки че през целия ден бяха използвани всички трасета и служители на ГКПП "Кулата", опашките пред пункта стигнаха над 5 километра. Като причини за задръстванията началникът на пункта главен инспектор Атанас Георгиев посочи интензивния трафик, както и това, че много от пътуващите са били пред пункта часове, преди Гърция да отвори границата си за туристи.

Влизането в Гърция за граждани на ЕС без карантина бе позволено от 12 часа вчера, а граничните власти започнаха да пропускат туристите половин час по-рано. Имало е и върнати туристи. Това са били граждани на трети страни, основно от Сърбия.

От гръцка страна са разположени два медицински екипа, които на произволен принцип спират за проверка и тестване за COVID-19 влизащите в страната.

Организацията на работа през летния туристически сезон на пункта ще бъде както е сега. Пет трасета на вход и пет на изход ще обработват преминаващите в натоварените дни. Граничните полицаи са снабдени и с мобилни устройства, с които по-лесно да се проверяват големи групи туристи, каквито са пътуващите с автобуси. При засилен трафик автомобилите ще бъдат спирани на километър преди самия пункт. Това ще се прави с цел да не се получава струпване в стеснените участъци на непосредствено преди самия граничен пункт.

Румънците минават през "Гюешево" за Гърция

Засилен е трафикът на чужденци, основно румънци, през ГКПП "Гюешево" към Северна Македония и за Гърция, казаха служители на пункта тази сутрин пред БНР. Така се избягвало струпването при ГКПП "Кулата", а разстоянието и през Северна Македония е почти същото, коментират преминаващи. Румънците и чужденците подписвали декларация при влизане в Северна Македония през Гюешево, че за 12 часа ще преминат през страната, иначе подлежат на санкции. На граничния пункт има и здравни инспектори от РЗИ-Кюстендил.

6 км опашка от камиони и на "Дунав мост"

Интензивен е трафикът на камиони на ГКПП "Дунав мост" при Русе и в двете посоки, съобщиха от граничния пункт. Оттам обясниха, че засиленият трафик се наблюдава втори ден. Опашката от българска страна този следобед е около шест километра. За да няма струпване, тежкотоварни превозни средства се спират и в района на град Бяла.

За последното денонощие у нас са влезли 1367 камиона и 700 леки автомобила. В посока Румъния са преминали 1309 тежкотоварни превозни средства и 573 коли. В нормални дни в двете посоки преминават по 1000-1100 камиона.