Това разказва Михаил Михайлов от Русе, студент 4-ти курс в УНСС пред БНТ. Сам е избрал да не се крие и застава пред камерата, след като главният асистент от университета Петкан Илиев беше задържан и обвинен в търговия с влияние заради купуване на изпити. Преподавателят беше освободен от ареста срещу 10 000 лева гаранция, а проверка в ВУЗ-а не откри никакви документални доказаталества за дейността му.
"Аз лично, от гледна точка на моите 22 години, смятам, че хората, които са изненадани от всичко, което се случва сега, всъщност има какво да пазят, това е поза, а всъщност това е оправдание за бездействието години наред", смята студентът.
Разказва, че преди два месеца е бил пред дилема дали да замине за чужбина,  а сега изчаква още няколко да види какво ще стане.
"Ако видя, че тези хора, които сега поеха държавата, реално имат желание и ако лобитата, които ще се опитат да им пречат не са много силни, ако те покажат, че ще развият нещо и са на страната на доброто, ще има много млади хора, които ще застанат до тях, а тези, които се държаха грубо с нас, ще си го получат. Общо взето за това мечтая", споделя студентът, който не би платил, за да вземе изпит.
"Миналата година имах проблем, някой докладвал на ректора, че съм казал на студентите – добре дошли в най-корумпирания университет! Това е абсолютна глупост, но там наистина има елемент на корупция, а аз приемам студентите като деца или по-скоро като внуци", казва пък Стоян Александров, бивш финансов министър, настоящ банкер и преподавател в УНСС. Известен е сред студентите като Малката секира”. Кандидат-финансистите разказват като легенда неговото предупреждение "аз пари не взимам, на мен не ми трябват".
"Затова още от началото на годината им казвам, ако някой ги лъже, че може да си купи изпита при мене, може да го уреди, просто само ще им вземе парите. А иначе съм казал – на изпита при мене всеки може да дойде, кой с каквото иска – с майка, адвокат, прокурор, психолог, любовник, любовница - изпитът е открит", добавя Александров.
Разказва, че има информация как " брокерите" вземат пари от 50 студенти, а 5 си изкарват изпитите по нормален начин. Сумата за изпит е от 200 до 500 евро.
"Вижте какъв доход си докарват. Те работят на тоя принцип, ако изпита е уреден задържат парите, ако изпитът се провали връщат парите и това е. При мен има един такъв личен, емоционален момент. Аз съм много бедно живял, вземал съм си изпитите с много лишения и не мога да допусна, че някой преподавател ще издевателства! Вътрешно имам негативна реакция, дори само като си помисля, че от страна на преподавател може да има рекет към студенти", казва още банкерът.
Той не крие, че и на него са му предлагали пари, за да "продаде" изпит.
"Имах такъв случай, миналата година, даже 2000 лева беше таксата, която предлагаха. Но това са единични случаи. Даже беше колега от Техническия университет, който ми предложи тази сума за някакъв близък, а аз го изгледах странно. Въздържах се. Просто назначих комисия и го провалиха след 2-3 изпитвания. Баща му беше някакъв строителен бос, явно, че в института му имаха респект, за съжаление...", казва още Александров.
"Затова казвам на нашите студенти –да стискат зъби, но никога да не се корумпират. Ако се корумпират трябва да го ударят през просото за да се спасят...Защото малко корупция не върви - няма 10 процента,няма 30, ако трябва 50 ще вземеш - другият въпрос е дали ще се продадеш", коментира финансистът.