Нинова коментира пред БНТ, че след четири години се размразяват всички социални плащания.

40 000 майки ще получат увеличаване на обезщетението за отглеждане на малко дете от 310 на 340 лева, още около 60 000 ще получат енергийни помощи.
Повишаването на детските добавки за второ дете ще се отрази на 270 хиляди деца, а увеличена помощ от 217 на 240 лева ще получат 23 500 деца с увреждания.

Актуализирането на пенсиите по т. нар. "швейцарско правило" от 1 юли догодина и намаляването на потребителската такса при личен лекар на 1 лев ще засегне 2,2 млн. пенсионери.
Увеличаването на тавана на пенсиите ще се отрази на 13 000, а замразяването на стажа и възрастта за пенсиониране - на 15 000 души.

Преди да изготвят програмата на бюджета, законотворците прегледали 10 бюджета назад и установили, че оттогава не са отделяни толкова пари за социална политика - 12 млрд. лв.

"Бюджетът за следващата година е най-социалният за последното десетилетие. Заложили сме повече приходи - 1,4 млрд. лева и мислим, че това е напълно възможно", добави Нинова.

Вижте параметрите в Бюджет 2014 >>

На въпрос дали тези социални мерки ще бъдат достатъчни за хората, тя каза, че правителството има огромно желание да бъдат повече, но не трябва да се забравя, че сме в криза и това бил максимумът, който може да се направи на този етап.

Нинова добави, че се работи по намаляване на безработицата и план ще намалее с 5%.

За идната година в програмата на кабинета са заложени 250 000 нови работни места и въвеждане на семейно подоходно облагане.

"Изпълнявайки исканията на бизнеса – поносими лихви, изплащане ДДС - мерки, които се взимат в момента, ще бъдат създадени условия бизнесът да открие нови работни места", каза още Нинова.

Вече е постигнат и консенсус с ДПС по въпроса "плосък данък" - постепенно той ще отпадне.

В момента парламентът променя данъчните закони, от които зависи бюджета за следващата година, а след това ще гласува и самия бюджет.

Преди дни НС прие поправка в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, предложена от Нинова, с по 2% всяка година да пада данък “лихва“ от следващата година, а за доходите през 2017 г. ставката вече ще е нулева.

Нинова отново каза, че ще има коледни надбавки за пенсионерите. Ще се търсят пари, въпреки че не били предвидени.
Социалният министър Хасан Адемов заяви вече, че възрастните хора с пенсии под 251 лв. може да получат коледни надбавки от 50 лв. За това били необходими 50 млн. лв.