На този етап самата сграда няма да бъде събаряна, тъй като фамилията обжалва решението във Върховния административен съд, който постанови, че тя е незаконна.

„От сутринта Кирил Рашков чрез строителна фирма доброволно си събаря оградите във връзка със заповед на РДНСК. Сам си е наел фирма, която да извърши бутането. Все още в кметството няма заповеди за събаряне на другите незаконни постройки и къщи на фамилия Рашкови”, съобщи пред „Фокус” кметът на Катуница Красимир Юруков. 

Миналата година строителният контрол издаде заповед за събарянето на общо 9 сгради на семейството.

През следващите дни багерите ще се прехвърлят и в селото, където трябва да съборят незаконна лятна кухня зад къщата на Събка, дъщерята на Цар Киро, както и ограда в дома на сина му Ангел Рашков.

Местните хора са доволни. „Аз се чувствам добре, има някакво възмездие, вкарват хора заради счупен прозорец за две години затвор, в същия момент защо да не ме радва, че бутат една незаконна хасиенда,” коментира един от тях пред bTV.

През април присъдата от три и половина години затвор на Цар Киро бе потвърдена окончателно. Той бе осъден за това, че на 23 септември 2011 г. се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова. В същия ден в Катуница 19-годишният Ангел Петров беше прегазен от микробус, за който се твърдеше, че е управляван от приближени на Кирил Рашков. За смъртта на момчето шофьорът на автомобила получи 17 години затвор.

Той беше осъден и на година и половина заради това, че показа среден пръст на близките на убития по време на процеса. Тази присъда обаче не се прибавя към другата, защото по закон се излежава само по-тежкото наказание.